Továbbra is akadozik a svéd kormányalakítás

Lemondott a kormányalakítási kísérletről Stefan Löfven svéd ügyvivő kormányfő, aki hétfőn visszaadta megbízatását Andreas Norlén parlamenti elnöknek.

„Jelenleg nem látok semmilyen lehetőséget egy olyan kormány alakítására, amelyet a parlament tudna támogatni. Minden annyira meg van rekedve, hogy nem tudtunk előrelépést elérni” – mondta Löfven egy sajtótájékoztatón Norlénnel tartott találkozóját követően.

Löfvenhez hasonlóan nem tudott kormányt alakítani az ellenzéki svéd jobbközép koalíciót vezető Ulf Kristersson sem, aki bő két hete szintén visszaadta megbízatását a parlament elnökének.

Löfvennek ezután két hete volt a kormányalakításra. A politikus jelenleg az ügyvivő kormány miniszterelnöke, dacára annak, hogy szeptember végén elvesztette a bizalmi szavazást a svéd törvényhozásban, így elvileg kénytelen távozni posztjáról, de az új kormány felállásáig továbbra is ő vezeti a kormányt.

Stockholm, 2018. október 29.
Stefan Löfven svéd ügyvivő miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a parlament stockholmi épületében 2018. október 29-én, ahol bejelentette, hogy lemondott a kormányalakítási kísérletről és visszaadta megbízatását Andreas Norlén parlamenti elnöknek. Löfvenhez hasonlóan nem tudott kormányt alakítani az ellenzéki svéd jobbközép koalíciót vezető Ulf Kristersson sem, aki bő két hete szintén visszaadta megbízatását a parlament elnökének.
MTI/EPA/Jonas Ekstroemer

A szeptember 9-i parlamenti választásokon sem a baloldali blokk – a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese -, sem pedig a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és Liberálisok jobbközép szövetsége nem szerzett többséget a 349 fős törvényhozásban.

A Stefan Löfven ügyvivő kormányfő vezette baloldali blokk 144 képviselői helyet gyűjtött össze, eggyel többet, mint a jobbközép Szövetség. A bevándorlásellenes jobboldali Svéd Demokraták 62 parlamenti mandátummal a mérleg nyelvét játsszák. A jobbközép szövetséget vezető Ulf Kristersson eddig kizárt bármiféle kormányalakítási célú együttműködést a Svéd Demokratákkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Andreas Norlén konzervatív házelnöknek most újabb egyeztetést kell folytatnia a pártok vezetőivel, és javaslatot kell tennie új miniszterelnök személyére. Ha továbbra is fennmarad a jelenlegi helyzet, hogy egyetlen párszövetség sem tud többségi kormányt állítani, új választásokat kell kiírni.

Forrás: MTI/dpa/EFE

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »