Újraválasztották az eddigi ír elnököt

Jelentős többséggel újraválasztották Michael D. Higgins ír államfőt a szombat este közölt hivatalos eredmények szerint. A 77 éves politikus hivatalos választási győzelmét, s ezzel újabb hétéves megbízatását a jórészt ceremoniális tisztségre a dublini várban jelentették be szombaton este.

Higgins a pénteki elnökválasztáson az 1,4 millió leadott szavazat 56 százalékát, vagyis több mint 800 ezer voksot szerzett meg az RTE közszolgálati televízió szerint.

„Az írek a remény, s nem a félelmek, illetve a megosztottság kihasználása mellett döntöttek” – mondta nagy tapsvihar közepette a 2011 óta hivatalban lévő politikus. „Az egész nép elnöke leszek, azoké, akik rám szavaztak, és azoké is akik nem” – emelte ki.

Michael D. Higgins ír elnök. (EPA/Toms Kalnins)

Leo Varadkar kormányfő, aki a hivatalban lévő elnököt támogatta a kampány során, a Twitteren gratulált Higginsnek választási győzelméhez.

A munkáspárti, de a választáson függetlenként induló Higgins mellett az államfői tisztségért öten versengtek. Második helyen a voksok 23 százalékával Peter Casey üzletember végzett.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek