A világ vezetői egyre dühösebbek a szaúdi újságíró ügye miatt

Megvitatta Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró meggyilkolásának ügyét Emmanuel Macron francia és Donald Trump amerikai elnök – közölte hétfőn a Fehér Ház. Franciaország után hétfőn Németország és Nagy-Britannia is a tények “sürgős tisztázásának fontosságát” hangsúlyozta.

Az amerikai idő szerint vasárnap este folytatott Trump-Macron megbeszélés során a felek szót ejtettek a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátuson október 2-án meggyilkolt újságíró “tragikus halálát övező körülményekről” – közölte Sarah Sanders, Trump elnök szóvivője.

Jared Kushner, Trump veje és egyben tanácsadója a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva hétfőn azt mondta: sürgette Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceget, hogy ne titkoljanak el semmit. “Csak legyetek átláthatóak, teljes mértékben. A világ figyel. Ezek nagyon súlyos vádak, és ez egy nagyon komoly helyzet” – mondta a trónörökösnek. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy Mohamed bin Szalmán minderre azt válaszolta: “Meglátjuk.”

Az elnök veje közölte, hogy Washington jelenleg “tényfeltáró szakaszban” van az üggyel kapcsolatban, amely “felnyitotta szemeit”. Kushner nem fedte fel, hogy milyen módon lépett kapcsolatban a trónörökössel, akivel elemzők szerint igen jó kapcsolatot alakított ki.

Manáma, 2018. október 15.
2014. december 15-én a bahreini fővárosban, Manámában készített kép Dzsamál Hasogdzsiról. (MTI/AP/Haszan Dzsamali)

A német külügyminisztérium hétfőn bekérette Rijád berlini nagykövetét, hogy Hasogdzsi haláláról tárgyaljanak. A találkozó nyomán Berlin megfogalmazhatja a gyilkossággal kapcsolatos álláspontját – jelentette ki Maria Adebahr, a tárca szóvivője.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter hétfőn a ZDF televízióban felszólította az uniós tagállamokat, hogy az újságíró meggyilkolásának tisztázásáig ne engedélyezzenek fegyverszállításokat Szaúd-Arábiába. “Annak nem lesz semmilyen kedvező hatása, ha mi egyedül állítjuk le a fegyverszállításokat, mások pedig betömik a lyukat” – hangsúlyozta a miniszter Angela Merkel német kancellár előző napi döntésére utalva.

Merkel vasárnap bejelentette, hogy a jövőben nem engedélyezik a Szaúd-Arábiába irányuló fegyverszállításokat. A kancellár szóvivője, Steffen Seibert közölte, hogy a már engedélyezett, de le nem szállított export leállításának lehetőségéről is tárgyal a kormány. Németország idén január és szeptember vége között 416,4 millió eurónyi fegyverexportot engedélyezett Rijád számára. Ez a mennyiség jóval alatta marad a többi európai – elsősorban brit és francia – eladásnak. Tovább

Kapcsolódó cikkünk: Trump-Hasogdzsi: a fegyverszállítás fontosabb

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter hétfőn “súlyos bűncselekménynek” minősítette a szaúdi újságíró megölését, amit az igazság érdekében ki kell vizsgálni. Arra a kérdésre, hogy Párizs tervez-e Berlinhez hasonló lépéseket tenni a fegyvereladásokra vonatkozóan, közölte: a döntést akkor hozzák meg, ha fény derült az igazságra.

Nagy-Britannia hétfőn szintén Dzsamál Hasogdzsi halála körülményeinek sürgős tisztázását szorgalmazta – közölte Theresa May kormányfő szóvivője. Az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának külügyminisztere, Emily Thornberry szerint túlzott a szaúdi monarchia iránti brit türelem. “Felül kell vizsgálnunk a szaúdi fegyvereladásokat, tekintettel arra, hogyan viselkednek Jemenben, még esküvőket és temetéseket is bombáznak” – mondta a BBC-nek.

Boris Johnson volt brit külügyminiszter sürgette, hogy London és Washington játsszon vezető szerepet Szaúd-Arábia elszámoltatásában a “beteges és bizarr” gyilkosság ügyében, de a fegyverexport leállításáról nem ejtett szót.

A stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint a brit fegyvereladások 49 százaléka az elmúlt öt évben Szaúd-Arábiába irányult. Az éves brit fegyverexport értéke legalább 1,4 milliárd dollár.

A kanadai kormányfő egy helyi idő szerint vasárnap este közvetített televíziós interjúban nem zárta ki, hogy Kanada felmond egy jelentős fegyverszállítási szerződést a Hasogdzsi-gyilkosság miatt. Justin Trudeau hangsúlyozta, hogy országa “mindig meg akarja védeni az emberi jogokat, így Szaúd-Arábiában is”. A 15 milliárd kanadai dollár értékű, könnyű páncélozott járművek szállítására vonatkozó szerződés kapcsán a kormányfő megjegyezte, hogy “a szerződésben vannak a vevő általi felhasználásra vonatkozó kikötések”. “Ha ezeket nem tartják be, természetesen felmondjuk a szerződést” – mondta.

Indonézia hétfőn átlátható vizsgálatot követelt a szaúdi újságíró halálának ügyében. Ezt Retno Marsudi külügyminiszter közölte, miután Joko Widodo indonéz államfő Jakartában fogadta Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminisztert. “Az elnök aggodalmát fejezte ki az ügy miatt, és Indonézia átlátható és átfogó vizsgálatot vár” – közölte a miniszter. Indonézia visszafogottan nyilatkozott a gyilkosság elítélése ügyében, amelyet Dzsubeir is “nagy és súlyos hibának” nevezett.

A világ legnépesebb muzulmán országa tavaly 221 ezer zarándokot küldött a szaúdi Mekkába a zarándoklatra. Szalmán szaúdi király – ötven éve elsőként a vahhábita királyság uralkodói közül – tavaly Indonéziában járt.

  • Előzmények
A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban tagadta. A szombati beismerés után ugyanakkor számos nemzetközi szervezet és nyugati ország vezetője szólalt meg, többen elítélték a Hasogdzsi megölését, és további vizsgálatokat követeltek.

Kapcsolódó cikkeink:

Pakisztán nem engedheti meg magának a “szakítást”

Bár aggodalommal tölti el Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró ügye, Imran Hán pakisztáni miniszterelnök a lehetséges szaúdi befektetések miatt elutazott a rijádi befektetési konferenciára, amelytől az újságíró-gyilkosság miatt több nyugati ország képviselője távol marad. A kormányfő erről a közel-keleti témákkal foglalkozó Middle East Eye hírportálnak adott, hétfőn megjelent interjújában beszélt.

Hán közölte: országa “kétségbeesetten” reménykedik a szaúdi befektetésekben, és nem hagyhatta ki annak lehetőségét, hogy találkozzon az olajmonarchia vezetőivel.

Ez lesz a pakisztáni miniszterelnök második látogatása egy hónapon belül a vahhábita királyságban, de eddig nem sikerült pénzügyi támogatást szereznie, hogy Iszlámábád elkerülje a küszöbön álló fizetésimérleg-válságot.

“Azért kell kihasználnom ezt a lehetőséget, mert 210 milliós országunk történetének legsúlyosabb adósságválságát éljük” – mondta. “Hacsak nem szerzünk kölcsönöket baráti országoktól vagy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), két-három hónap múlva nem lesz elég devizánk fizetni az államadósságot, illetve az importtermékeket. Szóval jelenleg kétségbe vagyunk esve” – magyarázta a kormányfő.

Iszlámábád már kérvényezte az IMF-től a tárgyalások megnyitását egy mentőcsomagról, amely a második lenne öt éven belül. A hivatalát júliusban elfoglaló Hán más alternatívákat keres, mert az IMF szigorú feltételeket szabna a pénzügyi támogatáshoz, keresztülhúzva a kormányfő iszlám jóléti állam megteremtésére tett ígéreteit.

A pakisztáni központi bank devizatartalékai 8,1 milliárd dollárra apadtak az idén, ami az utóbbi négy év legalacsonyabb szintje. Ez az összeg épphogy elég az államadósság fizetésére az év végéig. A fizetésimérleg-hiány eközben 18 milliárd dollárra duzzadt. A pénzügyi bajokért Hán az előző kormányokat teszi felelőssé.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/dpa/Kyodo/Kitekintő

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »