NATO: az USA eleget tesz az INF-szerződésben foglaltaknak

Az Egyesült Államok teljes mértékben eleget tesz a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök (INF) felszámolásáról szóló egyezményben foglaltaknak, de az nem lehet hatékony, ha Oroszország továbbra is és folyamatosan megsérti azt – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben szerdán.

Jens Stoltenberg a csütörtökön Norvégiában kezdődő hadgyakorlatról szóló sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az euroatlanti szövetség minden tagországa egyetért abban, hogy az Egyesült Államok az egyezménnyel teljes összhangban cselekszik, problémát az évek óta tapasztalt orosz viselkedés jelent.

A NATO főtitkára azt mondta, noha Oroszország bizonyítottan megszegi az INF-szerződésben rögzített kötelezettségeit, nem számít arra, hogy az európai szövetségesek több nukleáris fegyvert telepítenének válaszlépésként az orosz fenyegetettségre.

A katonai szövetség aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Oroszország nem tartja tiszteletben nemzetközi kötelezettségvállalásait, ugyanis egyetlen szerződés sem lehet hatékony, amennyiben csak az egyik fél tartja be a benne foglaltakat – mondta Stoltenberg. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Moszkva évtizedeken át tartó tagadást követően a közelmúltban elismerte egy 9M729 nevű, új rakétarendszer létezését. Bebizonyosodott az is, hogy egyetlen rakétát sem semmisített meg, tehát Oroszország újfent nem adott hiteles tájékoztatást rakétarendszere és haderő-telepítése kapcsán – tette hozzá.

„Nem akarunk új hidegháborút, nem akarunk új fegyverkezési versenyt” – jelentette ki Stoltenberg. A szövetségesek reményüket fejezik ki, hogy Moszkva visszatér a nemzetközi szerződéshez, és átlátható, ellenőrizhető módon eloszlatja a régmúltra visszatekintő nemzetközi aggodalmakat – közölte.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A NATO-főtitkár arról tájékoztatott, hogy a katonai szövetség az elmúlt évek legnagyobb hadgyakorlatát kezdi meg csütörtökön Norvégiában.

A hadgyakorlaton 31 ország 50 ezer katonája vesz részt mintegy 250 repülőgéppel és helikopterrel, 65 hadihajóval és több mint 10 ezer harckocsival. A gyakorlat egy NATO-tagország ellen elkövetett „képzeletbeli, de valószerű” támadásra adandó kollektív reagálást imitál, amellyel a szövetség ellenőrzi az Európa és az Atlanti-óceán feletti csapatmozgás képességét. A november 7-ig tartó hadgyakorlat keretében a katonai szövetség megvizsgálja, milyen hatékonysággal képes megvédeni a lakosságot és területét egy esetleges agresszió esetén.

A hidegháború befejezése óta tartott legnagyobb hadgyakorlat Oroszország tájékoztatásával, megfigyelőinek jelenlétében, teljes átláthatóság mellett zajlik – tette hozzá Stoltenberg.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »