Irán szerint Szaúd-Arábia bátorságát az amerikai hátszél táplálja

Rijád nem ölte volna meg Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságírót, ha nem élvezné az Egyesült Államok védelmét – idézte Haszan Róháni iráni elnököt az IRNA iráni állami hírügynökség szerdán.

„Senki sem gondolta volna, hogy mai világunkban szemtanúi leszünk egy ilyen szervezett emberölésnek, és hogy egy rendszer képes lesz kitervelni egy ilyen borzalmas gyilkosságot” – mondta Róháni. „Nem hiszem, hogy egy ország hasonló bűncselekményt merészelne elkövetni Amerika védelme nélkül” – tette hozzá.

A síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia ádáz vetélkedést folytat a Közel-Keleten, és több regionális konfliktusban – Jemenben, Szíriában, Irakban és Libanonban – szemben álló feleket támogat. Az iráni elnök szerint az Egyesült Államok védelme tette lehetővé azt is, hogy Rijád a polgári lakosságot bombázza Jemenben. „Ha nem lenne az amerikai védelem, akkor is ugyanilyen könyörtelenül hullanának a jemeniekre a bombák?” – tette fel a kérdést az államfő.

Róháni egyúttal felszólította a török kormányt, hogy részrehajlás nélkül vizsgálja ki Hasogdzsi példátlan meggyilkolásának ügyét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén úgy fogalmazott, hogy az újságíró halála előre eltervezett politikai gyilkosság volt, Donald Trump amerikai elnök pedig „a valaha volt legrosszabb fedőakciónak” nevezte a szaúdi hatóságok magyarázatát Hasogdzsi megölésére. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egyúttal bejelentette, hogy az Egyesült Államok megvonja a vízumot mindazoktól, akik felelősek a szaúdi újságíró haláláért.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája főkonzulátusát Isztambulban, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Rijád több mint két héten át azt állította, hogy Hasogdzsi elhagyta az épületet, és utána tűnt el, később azonban azzal állt elő, hogy az újságíró valóban meghalt a külképviseleten, de dulakodás közben, nem kitervelt gyilkosság áldozata lett. Török sajtóbeszámolók szerint viszont brutális módszerekkel meggyilkolták, amiről hangfelvétel is készült.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »