Egyre többen maradnak távol a rijádi befektetési konferenciától

Lemondta részvételét csütörtökön a francia és a holland pénzügyminiszter, illetve a brit külkereskedelmi miniszter is az október végén Rijádban tartandó Future Investment Initiative nevű befektetési konferencián Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró feltételezett meggyilkolása miatt.

Bruno Le Maire a francia közszolgálati televízióban jelentette be, hogy nem utazik el jövő héten a szaúdi fővárosba a „sivatagi Davos” néven ismertté vált rendezvényre – a miniszter szerint súlyosak a Hasogdzsi eltűnésével kapcsolatban eddig napvilágra került részletek, és a szaúdi hatóságoknak ezekre magyarázatot kell adniuk. Le Maire hozzátette: utazásának lemondása ugyanakkor nem kérdőjelezi meg a Szaúd-Arábia és Franciaország közötti stratégiai partnerséget.

Patrice Caine, a francia Thales űrkutatási és hadiipari óriáscég vezérigazgatója is jelezte: úgy döntött, mégsem utazik el Rijádba jövő héten az eltűnt újságíró sorsa körüli bizonytalanság miatt. A cég ugyanakkor nem bojkottálja teljes egészében a rendezvényt, hanem a vállalat űrkutatási részlegének vezetője révén képviselteti magát.

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter is bejelentette távolmaradását. A politikus Twitter-üzenetében azt írta, találkozott Donald Trump elnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel és megállapodtak, hogy nem vesz részt a jövő heti találkozón.

Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter szintén bejelentette, hogy mégsem vesz részt a rijádi konferencián. Nem sokkal később a holland kormány lemondta egy kereskedelmi delegációjának novemberre tervezett szaúd-arábiai látogatását is. Az utazásokat a kormány megbízásából szervező PSPS Consultants vállalat szóvivője elmondta: egyelőre felfüggesztik a Szaúd-Arábiába tervezett holland kereskedelmi missziókat.

Liam Fox brit külkereskedelmi miniszter szintén bejelentette a találkozó lemondását, az erről tájékoztató kormányszóvivő pedig hozzátette, Nagy-Britannia továbbra is figyelemmel követi a nyomozást Dzsamal Hasogdzsi ügyében és elvárja az ellenzéki újságíró eltűnésért felelős személyek felelősségre vonását.

Az utóbbi napokban már számos meghívott vendég és médiapartner mondta le részvételét az október 23. és 25. között tartandó Future Investment Initiative fórumon. Nem lesz jelen végül Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója, illetve az Uber és a Viacom vállalat vezetői sem. Lemondta a részvételt a CNN amerikai hírtelevízió és a Financial Times című brit napilap is, valamint a The New York Times, a The Economist és a Huffington Post is.

Egyre nagyobb hullámokat vet a szaúdi konzulátuson eltűnt újságíró ügye

A szaúdi koronaherceg is belebukhat a Hasogdzsi-ügybe

Nihad Avad, a CAIR amerikai muszlim civil jogvédő szervezet főigazgatója sajtótájékoztatón beszél Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró eltűnéséről Washingtonban 2018. október 10-én. Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. (MTI/AP/Jacquelyn Martin)

A szaúdi vezetést élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint nevük elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutálisan meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt egyelőre tagadja, s azt állítja, hogy Hasogdzsi elhagyta az épületet, és utána tűnt el. Az épületnél rá váró menyasszonya szerint viszont Dzsamál Hasogdzsi nem jött ki a főkonzulátusról.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »