Újabb szankciókat kapott a nyakába Irán

Az amerikai pénzügyminisztérium két iráni bank, egy traktorgyártó vállalat, továbbá az egyik bank által tulajdonolt vagy ellenőrzött további cégek ellen jelentett be büntetőintézkedéseket.

A Steve Mnuchin tárcavezető aláírásával kiadott rendelkezés a Mellat bankot és a több vállalatban tulajdonos vagy többségi tulajdonos Mehr Eqtesad bankot érinti. A két pénzügyi intézményt Washington felelősnek tartja a Baszidzs önkéntes paramilitáris alakulat finanszírozásáért. A Baszidzs az iráni Forradalmi Gárdához köthető félkatonai milícia.

A Mellat bank – a pénzügyminisztériumi közlemény szerint – támogatja a Mehr Eqtesadot, amelyet a Baszidzs-hálózat bankjaként tartanak számon. Amerikai álláspont szerint a Mehr Eqtesad áll a Baszidzs többmilliárd dolláros gazdasági hálózata hátterében. E hálózathoz gyárak, bányák, kisebb pénzügyi intézmények tartoznak, köztük például a traktorokat is gyártó, iszfaháni Mobarakeh acélvállalat. A hálózatról a közleményben Steve Mnuchin leszögezte: pénzügyi infrastruktúrát teremt a Baszidzs számára ahhoz, hogy toborozzon és kiképezzen gyermekkatonákat, akiket aztán a Forradalmi Gárda harcosaiként használnak fel.

A büntetőintézkedések értemében nemcsak az érintett vállalatok és bankok esetleges amerikai vagyonát fagyasztják be, hanem megtiltják amerikai vállalkozásoknak vagy személyeknek, hogy üzleti kapcsolatokat tartsanak fenn velük.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »