Újabb iráni egyezményt mondott fel az USA

Teherán politikai célokra használja a hágai Nemzetközi Bíróságot – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Heiko Maas német külügyminiszterrel tartott washingtoni sajtóértekezletén, amelyen bejelentette egy 1955-ben kötött amerikai-iráni barátsági szerződés felmondását is. 

Az amerikai külügyminiszter leszögezte: Irán éveken keresztül visszaélt a barátsági szerződéssel, az amerikai kormány pedig most megvizsgálja majd a szerződés felmondásának gyakorlati következményeit. Hozzátette: ezt a döntést már 39 évvel ezelőtt, az iszlám forradalom 1979-es győzelmekor meg kellett volna hozni.

A tárcavezető a hágai Nemzetközi Bíróság döntésére reagálva leszögezte: Teherán politikai és propagandacélokra használja a bíróságot, amelynek döntésétől függetlenül Washington amúgy is elkötelezett az Iránnak nyújtandó humanitárius segítség folyósításában.

A Nemzetközi Bíróság csütörtökön rendelte el a humanitárius segítségnyújtást és a polgári repülésbiztonságot érintő amerikai szankciók feloldását. Pompeo lényegében Irán vereségeként értékelte a hágai döntést, mert – mint fogalmazott – a bíróság elutasította Teherán összes többi kérését az amerikai szankciók feloldására.

A miniszter Iránt vádolta meg az iraki Bagdadban és Bászrában lévő amerikai képviseletek elleni fenyegetésekkel.

“Hírszerzésünk e tekintetben alapos, az ajatollah és csatlósainak keze benne van az Egyesült Államok elleni támadásokban” – fogalmazott. Kitért Szíriára is, és azt hangoztatta, hogy az orosz légvédelmi rendszerek Szíriának történt szállítása jócskán szélesíti a konfliktust.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (j) üdvözli német hivatali partnerét, Heiko Maast Washingtonban 2018. október 3-án. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Heiko Maas német külügyminiszter elsősorban  a szíriai helyzetről beszélt, leszögezve: egyetértett Pompeóval abban, hogy mindent meg kell tenni a vegyi fegyverek bevetésének elkerüléséért Szíriában. Elmondta: mind Washington, mind Berlin politikai rendezést szeretne Szíriában, és mielőbbi alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását szorgalmazza.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek