A német autókereskedőket is megviseli a dízelháború

Egyre nagyobb veszteségeket okoz a német autókereskedelmi ágazatnak a dízelautók csökkenő népszerűsége. A lízingcégekhez általában három év használat után visszakerülő dízelautókat például csak nagy árengedményekkel lehet továbbértékesíteni – tájékoztatta a dpa hírügynökséget a gépjármű-kereskedelmi szervizágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZDK szóvivője.

A lízingszerződés értelmében ugyanis a lízingelő fél a szerződési idő lejártakor a maradványérték kifizetésével vagy megvásárolhatja a járművet, vagy akár vissza is adhatja azt a kereskedőnek. Az utóbbi megoldás a jelenlegi piaci kondíciók mellett nagy értékvesztéssel terheli meg a kereskedő mérlegét.

A ZDK (Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe) szóvivőjének elmondása szerint a már egyébként is mintegy 25 százalékos veszteség mellett tovább nehezíti piaci helyzetüket az autógyárak korosabb dízelautók új modellre cserélésére adott támogatása is, ami a használtautó-készletek felhalmozódásához vezetett. Amennyiben sorra kerül a korosabb dízelautók belvárosi forgalomból való kitiltása is, az még tovább fog rontani a helyzeten.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ágazati statisztikák szerint jelenleg már mintegy 350 ezer Euro-5 besorolású dízeljármű halmozódott fel a használtautó telepeken Németországban. A ZDK szerint minden egyes lízingből visszavett jármű napi 28 euró költséget okoz a kereskedőnek.

Az ágazatot az tudná kihúzni szorult helyzetéből, ha megszületne a megoldás a korosabb dízelautók utólagos műszaki átalakítására, amivel újra értékesíthetővé lehetne tenni őket. A szervizágazat már felkészült a munka elvégzésére, hatósági engedéllyel rendelkező berendezés egyelőre azonban egyrészt nem is létezik, másrészt számos autógyártó nem is hajlandó magára vállalni az átalakítás költségeit és berendezés garanciáját.

Forrás: MTI/APA/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »