Átszabná a költségvetést az új spanyol kormány

A spanyol kormány 22 százalékot meghaladó minimálbér-emelést tervez a jövő évi költségvetésben – hangzott el a kabinet csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón Madridban. A bevételi oldalt adóemelésekkel erősítenék.

María Jesús Montero spanyol pénzügyminiszter elmondta: a szocialista kormány és a szintén baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) párt együttműködési megállapodást írt alá mintegy 2 milliárd euró értékű kiadást, és 5,6 milliárd eurónyi bevételt eredményező intézkedéscsomagjáról. A tárcavezető szerint ez az arány mutatja „a kormány elkötelezettségét a költségvetési stabilitás iránt”. 

Ismertetése szerint a csomag keretében havi 900 euróra emelnék a minimálbér összegét a jelenlegi 736 euróról, emellett az inflációhoz igazítanák a nyugdíjakat – ami várhatóan 1,6 százalékos növekedést jelentene jövőre – , a legalacsonyabb nyugdíj-kategóriában viszont 3 százalékos lenne az emelés.

Fokozatos emeléssel egységesítenék a nőknek és férfiaknak járó szülési szabadságot is; a jelenlegi hat hétről jövőre ez nyolcra növekedne, és 2021-re elérné a 16 hetet, ami most csak az anyáknak jár.

A bevételi oldalt is átszabnák

A kormány 3 százalékos adót vetne ki meghatározott digitális szolgáltatásokat nyújtó vállalatokra, egyebek mellett például online hirdetési, illetve online közvetítési cégekre, ha azok éves árbevétele legalább 750 millió euró, ezen belül pedig spanyolországi bevétele 3 millió euró felett van.

Megemelnék továbbá a személyi jövedelemadót is a legmagasabb sávban: az évi 300 ezer euró felett keresők esetében 45-ről 49 százalékra, évi 130 ezer euró felett pedig 47 százalékra.

A mintegy ötven oldalnyi intézkedéscsomagot a kormány beépíti költségvetési-tervezetébe, amelyet várhatóan jövő hétfői rendkívüli ülésén fogad el, hogy még aznap, a határidő lejárta előtt elküldhesse Brüsszelbe.

A spanyol szocialista kormánypárt nem rendelkezik a tervezet elfogadásához szükséges 176 fős parlamenti többséggel, az Unidos Podemos képviselőivel együtt is csak 156 támogató szavazatot tudhat magáénak a 350 fős spanyol törvényhozásban, így a csomag elfogadása egyelőre kérdéses.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A spanyol parlament június elsején váltotta le bizalmi szavazáson Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnököt és választotta meg a szocialista Pedro Sánchezt. A PSOE bizalmatlansági indítványát akkor 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, egy képviselő pedig tartózkodott.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »