Hűvösen fogadták Erdogant Németországban

Mélyreható nézeteltérések jellemzik a német és a török vezetés kapcsolatát – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott megbeszélése után.

Kiemelte, hogy nézeteltérések legfőképpen a jogállamiság és az emberi jogok ügyében vannak, és ezeket mindig szóvá kell tenni, mert csak a párbeszéd vezethet el a megértésig.

Mint mondta, Németországnak és Törökországnak egyaránt stratégiai érdeke a jó kétoldalú kapcsolat. A Németországban élő török közösség, a szíriai polgárháború, a migráció, a terrorizmus elleni harc, a NATO-tagság és egy sor további ügy összeköti a két országot, de a berlini és az ankarai vezetés igen eltérően gondolkodik arról, hogy „miként is kellene kinéznie egy demokratikus, szabad és nyitott társadalomnak”.

A szíriai polgárháborúval kapcsolatban Merkel elmondta, hogy tárgyaltak Idlíb tartomány helyzetéről – ahol nagyszabású offenzívára készülnek a szíriai kormányerők és szövetségeseik -, és német-török-francia-orosz csúcstalálkozót kezdeményeznek, amelyet reményeik szerint már októberben meg lehetne tartani.

A kapcsolatokat a 2016-os törökországi puccskísérlettel összefüggésben Törökországban letartóztatásba helyezett német állampolgárok ügye is megterheli. A párbeszéd révén számos esetet sikerült rendezni, de öt német állampolgár még mindig fogságban van, és a német kormány az ő ügyükben is arra törekszik, hogy a lehető leghamarabb visszanyerjék szabadságukat – fejtette ki a kancellár, hozzátéve, hogy az ügyet a török elnökkel szombaton tartandó újabb megbeszélésen is napirendre veszik.

Arról a török követelésről, hogy minősítsék terrorszervezetnek a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és az amerikai emigrációban élő Fetullah Gülen hitszónok mozgalmát, elmondta, hogy a PKK betiltott szervezet Németországban, a Gülen-mozgalom kérdésében pedig a német szerveknek további információkra van szükségük a döntéshez.

Merkel arról is szólt, hogy Berlin és Ankara egyaránt elkötelezett az EU-Törökország menekültügyi megállapodás végrehajtása mellett, valamint ismét hangsúlyozta: Németországnak érdeke, hogy Törökország stabil és gazdaságilag erős legyen.

Berlin, 2018. szeptember 28.
A német kormány sajtószolgálata, a BPA által közreadott képen Angela Merkel német kancellár (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök megbeszélést folytat a berlini kancellárián 2018. szeptember 28-án. Erdogan előző nap érkezett Németországba. (MTI/EPA/BPA/Guido Bergmann)

Erdogan köszönetet mondott Németországnak a Szíriából a hazájába menekült emberek ellátásának támogatásáért, és kiemelte, hogy elsősorban a gazdaság területén kell erősíteni az együttműködést.

A török államfő aláhúzta, hogy a német félnek tiszteletben kell tartania a független török igazságszolgáltatás döntéseit és a kétoldalú kapcsolatok, illetve mindkét ország biztonsága érdekében segítenie kell a török hatóságok munkáját. Így Törökország továbbra is követeli a puccskísérlettel összefüggésben terrorizmussal gyanúsított, Németországban tartózkodó személyek és a „több ezer PKK-tag” kiadatását.

Azt is elvárják továbbá, hogy adják át a török hatóságoknak a Cumhuriyet című lap Németországba menekült volt főszerkesztőjét, az „államtitkokat kiszolgáltató ügynök” Can Dündart. Angela Merkel erről azt mondta: „nem titok”, hogy Can Dündar ügyében sem egyeznek a vélemények.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtójelentések szerint Recep Tayyip Erdogan a tájékoztató lemondását helyezte kilátásba arra az esetre, ha Can Dündar megjelenik, a kancellár kiemelte: az újságíró maga döntött úgy, hogy nem vesz részt a sajtóeseményen. A tájékoztatóról biztonsági emberek kikísértek egy ellenzéki török újságírót, ennek oka egyelőre nem ismert.

Erdogan csütörtökön érkezett Németországba Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök meghívására. Steinmeier még a júniusi törökországi elnökválasztás előtt bejelentette, hogy meghívja hivatalos látogatásra a következő török államfőt, bárki is nyeri meg a választást.

A szövetségi elnök egy pénteki lapinterjúban kiemelte, hogy Erdogan háromnapos útja nem a kétoldalú kapcsolatok normalizálódásának jele. Mint mondta, „ettől még messze vagyunk”, de a jó viszony helyreállítása megkezdődhet az elnöki vizittel.

A látogatás hivatalos programjának csúcspontja egy Erdogan tiszteletére rendezett díszvacsora a szövetségi elnök hivatalában, a berlini Bellevue palotában. Az ankarai vezetés tevékenysége iránti kritika jeleként számos vezető német politikus lemondta részvételét. Angela Merkel sem vesz részt a vacsorán.

A török elnök látogatását számos tiltakozó megmozdulás kíséri, Berlinben kilenc tüntetést jelentettek be. A rendőrség nagyszabású intézkedésekkel, mintegy ötezer ember mozgósításával biztosítja a látogatás programjait és a demonstrációkat.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »