Egy Irán elleni arab együttműködés létrehozásán munkálkodik az USA

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken New Yorkban találkozott több arab ország külügyminiszterével, hogy megbeszéléseket folytasson egy Irán elleni arab koalíció lehetőségéről.

A mostani találkozó része a Trump-adminisztráció „arab NATO” megteremtését célzó igyekezetének, amely ellensúlyozhatná Irán erejét a térségben. A megbeszélésen jelen volt Bahrein, Egyiptom, Jordánia, Katar, Kuvait, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere.

Az amerikai külügyminisztérium a találkozóval kapcsolatos közleménye szerint a politikusok egyetértettek az iráni fenyegetésekkel szembeni fellépés fontosságával, továbbá gyümölcsöző megbeszéléseket folytattak egy közel-keleti stratégiai partnerség felállításával kapcsolatban, hogy ennek a segítségével garantálják a térség biztonságát és stabilitását.

A Washington által szorgalmazott partnerség útjában azonban egyelőre komoly akadály az Öböl-országok között 2017-ben kirobbant konfliktus, amely során Szaúd-Arábia, Kuvait, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek megszakították a diplomáciai kapcsolatot Katarral, mégpedig belügyeikbe való beavatkozásra, nemzetbiztonsági okokra, valamint terrorszervezetek támogatására hivatkozva.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek