Négyéves csúcsra ért a Brent ára

Több mint 2 százalékkal, négyéves csúcsra emelkedett a Brent típusú könnyűolaj világpiaci ára hétfőn annak nyomán, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) elutasította a kitermelés azonnali növelését, jóllehet Donald Trump amerikai elnök többször is felszólította az olajkartellt, hogy tegyen lépéseket a globális kínálat bővítésére az árak kordában tartásának érdekében.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára a kereskedés megnyitásától kezdve folyamatosan emelkedik. Eddigi napi maximumán a Brent hordónként 2,7 százalékos nyereségben, 80,94 dolláron forgott, ami 2014 novembere óta a legmagasabb ár. A WTI-t pedig 2,26 százalékos pluszban, 72,38 dolláron jegyezték, utoljára július elején állt ilyen magasan az ár.

Több energiakereskedő cég, így a holland Trafigura és a svájci Mercuria arra számít, hogy karácsonyra 90 dollár fölé, az új év elején pedig 100 dollár fölé emelkedhetnek az olajárak, mivel az Irán ellen elrendelt amerikai büntetőintézkedések miatt jelentősen szűkül a világpiaci kínálat.

Daniel Jaeggi, a Mercuria elnöke egy Szingapúrban tartott olajipari konferencián arról beszélt, hogy a negyedik negyedév végére akár közel kétmillió hordó olaj eshet ki a napi kínálatból az Iránt sújtó amerikai szankciók miatt. Az amerikai J.P. Morgan azt jósolta, hogy napi 1,5 millió hordóval csökkenhet a kínálat, és a következő hónapokban 90 dollárra is felmehet a Brent ára.

Az Irán olajiparát célzó amerikai büntetőintézkedések november 4-én lépnek hatályba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Reuters pénteken még arról számolt be, hogy az OPEC-tagállamok és Oroszország tárgyalásokat folytatnak a kitermelés napi 500 ezer hordós emeléséről, hogy ellensúlyozzák az iráni kőolaj kiesését. Az OPEC-tagállamok és kartellen kívüli szövetségeseik, élükön Oroszországgal azonban vasárnap Algírban tartott ülésükön kizárták, hogy kitermelésüket azonnali hatállyal bármilyen mértékben is növeljék.

„Nem gyakorolok befolyást az árakra” – mondta Hálid al-Falih szaúdi energetikai miniszter vasárnap Algírban, a szakminiszterek ülésének helyszínére érkezve. A tanácskozás végül úgy fejeződött be, hogy nem fogadtak el hivatalos ajánlást a kitermelés fokozásáról.

Az OPEC-tagállamok és kartellen kívüli szövetségeseik ülése Algírban 2018. szeptember 23-án. EPA/STR

Június végén a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai szokásos félévenkénti tanácskozásukon abban állapodtak meg, hogy júliustól kezdve a kartellen kívüli szövetségeseikkel nagyjából napi egymillió hordóval, a globális kínálat 1 százalékának megfelelő mennyiséggel növelik kitermelésüket. Előzőleg a nagy olajfogyasztók, köztük az Egyesült Államok, Kína és India sürgette az OPEC-tagokat, hogy növeljék kitermelésüket, nehogy hiány alakuljon ki a piacon és elszaladjanak az árak.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »