4 milliárd fölé ért az éves utasforgalom 2017-ben

Először a történelemben meghaladta a 4 milliárdot az éves globális légiutas-forgalom a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint, miután a 2016-os szinthez képest 7,3 százalékkal többen repültek 2017-ben.

A montreáli székhelyű, légitársaságokat tömörítő kereskedelmi szervezet elemzése szerint 4,1 milliárdan utaztak repülővel 2017-ben. A legtöbben, 1,5 milliárdnyian az Ázsia-Óceániai régióban. Európában 1,1 milliárd, Észak-Amerikában 941 millió utast regisztráltak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A légiirányítás nem tud lépést tartani az egyre növekvő forgalommal

Rekordszinten a kereskedelmi légi járatok kihasználtsága

A legtöbb utast szállító légitársaságok listáján szinte csak amerikai cégek találhatóak: az American Airlines 324 millió, a Delta Air Lines 316 millió, a United 311 millió utast szállított, őket a dubaji székhelyű Emirates követi 289 milliós forgalommal, az ötös listára még a világ legnagyobb diszkont légitársasága, az amerikai Southwest Airlines fért fel 207 millió utassal.

A nemzetközi és regionális útvonalak közül a Hongkong és Tajpej közötti járatok voltak a legnépszerűbbek, összesen 5,4 millióan repültek a két város között, a belföldi járatok közül pedig a Jeju és Szöul közti összeköttetés volt a legforgalmasabb a világon 13,5 milliós forgalommal.

Egy kis dél-koreai nyaralósziget kiütötte a nagyvárosokat: a Dél-Korea partja mellett elhelyezkedő Jeju szigete és a főváros, Szöül közötti, kicsivel több mint egy órás útvonalon ugyanis az OAG Aviation Worldwide adatai szerint 65.000 repülőjáratot regisztráltak a tavalyi évben.

Egy koreai nyaralósziget vitte tavaly a legforgalmasabb légi útvonal címét

Az utazók nemzetiségét tekintve az Egyesült Államok vezeti a listát, összesen 632 millió amerikai utast regisztráltak, kínai utasból 555 millió, indiaiból 161 millió volt 2017-ben.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »