Az USA kiszállt, de a két Korea még tárgyal egymással

Delegációt fogadott Szöulból Kim Dzsong Un észak-korai vezető szerdán Phenjanban a két Korea közti újabb csúcstalálkozó előkészületeinek keretében. A csúcstalálkozó részét képezi annak a békefolyamatnak, amelyet a két vezető áprilisi, történelmi jelentőségű találkozójával indítottak meg.

A küldöttség átadott egy Mun Dzse In dél-koreai elnöktől származó levelet az észak-koreai vezetőnek – közölte Mun hivatala. A dél-koreai államfő hivatala tudatta azt is, hogy a delegáció szerda este tér vissza Szöulba, a phenjani vendéglátóikkal folytatott vacsora után, a találkozóról pedig leghamarabb csütörtökön tudatnak részleteket.

Az említett csúcstalálkozó részét képezi annak a békefolyamatnak, amely Mun és Kim áprilisi, történelmi jelentőségű találkozójával indítottak meg. A delegáció célja kitűzni az újabb csúcs időpontját, valamint megvitatni az észak-koreai atommentesítés folyamatát – közölte kedden Csung Ui Jong magas rangú dél-koreai biztonsági tanácsadó, küldöttségi tag.

  • Az USA inkább szünetet tart
Bár a tárgyalások a két Korea között láthatóan folytatódnak, az USA – ideiglenesen legalábbis – augusztus végén kiszállt a rendezési folyamatból.

A hivatalos információk szerint Észak-Korea levélben figyelmeztette az amerikai kormányzatot, hogy az atommentesítésről szóló egyeztetés ismét veszélyben van, és akár romba is dőlhet. A CNN forrásai szerint az észak-koreai fél azt tartja aggályosnak, hogy az Egyesült Államok nem kész a koreai háborút hivatalosan lezáró békeszerződés megkötésére.

Ez a levél idézte elő azt, hogy Donald Trump amerikai elnök végül lemondta külügyminisztere, Mike Pompeo phenjani látogatását.

Kiderült, miért nem utazik Pompeo Phenjanba

Pompeo: A gazdasági és diplomáciai nyomásgyakorlás fenntartása a kulcs Phenjan atommentesítéséhez

A dpa német hírügynökség megjegyezte, hogy feltételezések szerint a két Korea közötti békeszerződés aláírásáról is szó esett Phenjanban. A két ország technikailag hadban áll a koreai háború óta, melynek végén, 1953-ban csak fegyvernyugvási egyezményt írtak alá.

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »