Újabb vádat hoztak fel Salvini ellen a Diciotti-ügy kapcsán

A szicíliai Agrigento városának ügyészsége pénteken újabb vádakat fogalmazott meg a Matteo Salvini belügyminiszter elleni büntetőjogi eljárásban, amelyet amiatt indított, mert utasítására az olasz parti őrség napokon át nem engedte le a migránsokat Diciotti nevű hajójáról – közölte a Corriere della Sera olasz napilap.

A bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője ellen azért indított nyomozást a vádhatóság, mert tíz napig nem engedte meg több mint száz illegális bevándorlónak, hogy elhagyják a Catania kikötőjében veszteglő mentőhajót.

Agrigento ügyészsége hivatali visszaélés, túszejtés, törvénytelen őrizetbe vétel címén indított vizsgálatot az olasz belügyminiszter és kabinetfőnöke ellen. Az újabb vád az, hogy „elmulasztotta a sürgős egészségügyi segítségnyújtást”. A vádhatóság szerint ugyanis a menedékkérők közül többen különböző betegségekben szenvedtek.

Catania, 2018. augusztus 24.
Illegális bevándorlók várakoznak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetén Catania kikötőjében 2018. augusztus 24-én. Az Európába igyekvő és Málta környékén a Földközi-tengerből kiemelt 177 migráns partra szállását nem engedélyezi Matteo Salvini olasz belügyminiszter, hacsak nem kap garanciát az Európai Uniótól, hogy az utasokat szétosztják a tagállamokban. (MTI/EPA/Orietta Scardino)

A vádak megalapozottságáról az úgynevezett miniszteri bíróság dönt, amelynek 90 nap áll rendelkezésére. Elvetheti vagy engedélyezheti a bírósági eljárás elindítását: utóbbi esetben az olasz parlamentnek a szenátori tisztséggel járó mentelmi jog visszavonásáról is szavaznia kell. Hosszú, de nem precedens nélküli eljárásról van szó. Salvini ugyanakkor már jelezte: nem kíván mentelmi jogával élni.

Az olasz parti őrség hajója augusztus 20-án kötött ki a szicíliai Catania kikötőjében. Fedélzetéről csak a vasárnapra virradó éjszaka szállhattak ki a migránsok, akik közül százat az olasz püspöki kar, 20-20 főt pedig Albánia és Írország fogadott be. További 25, tuberkulózissal fertőzött migránst olasz kórházakban ápolnak. A hajón utazó négy feltételezett embercsempész pedig hatósági őrizetben van.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek