Hiába győzött a jobboldal, baloldali miniszterelnöke lehet Szlovéniának

Marjan Sarecet, a június 3-i szlovéniai választásokon a második legtöbb szavazatot kapott Marjan Sarec Listája (LMS) párt elnökét jelölik a baloldali pártok szerdán miniszterelnöknek – jelentette be maga Sarec hétfőn Ljubljanában.

Sarec a Szociáldemokrata Párttal (SD), Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártjával, a Modern Közép Pártjával (SMC), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártjával (Stranka AB) és a nyugdíjaspárttal (DeSUS) tartott megbeszélés után beszélt erről. A találkozón a szélsőbaloldali Baloldal (Levica) képviselői is rész vettek. Az ötpárti koalíció egyben Dejan Zidant, a szociáldemokraták elnökét javasolja a házelnöki tisztség betöltésére. A Baloldal korábban bejelentette, hogy a koalícióban nem vesz részt, viszont kész külső támogatást nyújtani egy balközép kisebbségi kormánynak.

Sarec elmondta, hogy a kormányalakítási tárgyalások első körében senkinek sem volt bátorsága miniszterelnököt jelölni, az ötpárti koalíció ezért a második körben megteszi ezt a lépést. Úgy vélte: nyílt lapokkal kell játszani, és “el kell vágni a gordiuszi csomót”. Kifejtette, hogy partnereivel megvitatta a koalíciós szerződést, amely még nem végleges, de szerinte nincs benne semmi olyan, ami ne tette volna számára lehetővé a bejelentést.

Ezzel szemben Luka Mesec, a Baloldal elnöke a tanácskozás után a sajtónak úgy nyilatkozott: a szerződést még nem hangolták össze, pártja pedig egyértelmű kötelezettségvállalást és együttműködési formát szeretne, mielőtt Sarec jelölésének támogatásáról döntene.

Mesec elmondta, hogy az ötpárti koalíció elutasította a Baloldal javaslatait, és saját indítványokkal állt elő. Ezt még meg kell vitatnia a Baloldal vezetőségének, a tárgyalások a többi párttal pedig kedden folytatódnak – tette hozzá. Mesec nemtetszésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az ötpárti koalíció előbb tájékoztatta a sajtót, mint az ő pártját arról, hogy a szociáldemokraták elnökét javasolja a házelnöki tisztség betöltésére. “Bár az eddigi tárgyalások konstruktív és együttműködő szellemben folytak, bizonyos tendenciák a koalíciós partnerek részéről aggodalomra adnak okot” – húzta alá.

Sarec – bár bizakodó az együttműködési megállapodással kapcsolatban – megjegyezte: amennyiben a Baloldal úgy dönt, hogy nem írja alá a dokumentumot, nem lesz kormány.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Borut Pahor államfő, akinek a hivatalos választási eredmények közzététele utáni 30 napon belül kellett volna javaslatot tennie a miniszterelnök-jelölt személyére, ezt nem tudta megtenni, mert egyik jelölt sem rendelkezett a szükséges támogatással. Ugyanis sem a választásokon győztes ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke, Janez Jansa volt miniszterelnök, sem a második legtöbb szavazatot kapott, Marjan Sarec nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) nem rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséggel. 

Július 28-tól ezért hivatalosan is megkezdődött a kormányalakítási tárgyalások második köre, amelyre 14 nap áll rendelkezésre. Az elnök mellett azonban már a frakciók is javaslatot tehetnek a miniszterelnök személyére, s ha ez sem jár sikerrel, a harmadik körben a képviselők, azaz pártjaik is jelölhetnek, de ekkor már nem kell a kormány megválasztásához abszolút többség, elég a jelenlevők többségének támogatása.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Ma nyitnak az üzletek és teraszok Angliában

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek és a belföldi turizmus is megindulhat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 270 ezer Nagy-Britanniában - ez az adat január végén még 2 millió feletti volt.

Read More »