Kambodzsa harca a demokráciáért

Három évtizedes uralkodása alatt Kambodzsa autoriter kormánya megerősítette és kiterjesztette hatalmát, mégpedig a demokrácia álarca mögé bújva. Az elmúlt hónapokban pedig – és ez a július 29-én tartott, kulcsfontosságú országos választásokban csúcsosodott ki – a világ leghosszabb ideje hatalmon lévő miniszterelnöke, Hun Sen teljesen felhagyott a liberalizmus színlelésével is. Ennek ellenére a kambodzsai demokrácia még nem veszett fejsze nyele.

A demokrácia halála felé vezető út

A kambodzsai vezető egyre inkább paranoiássá vált amiatt, hogy az egyetlen jelentős ellenzéki pártnak, a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártjának (CNRP) megnövekedett a támogatottsága az országban, ezért Kem Sokhát, a párt vezetőjét árulás vádjával szeptemberben letartóztatták, magát a pártot pedig a kambodzsai legfelsőbb bíróság novemberben feloszlatta arra való hivatkozással, hogy külföldi segítséggel államcsínyt tervezett. A törvényszék ezen felül 118 személyt 5 évre eltiltott a politikai tevékenységtől. A CNRP jelentette az országban az egyetlen valódi és hiteles alternatívát a kormányzó Kambodzsai Néppárttal (CPP) szemben.

A múlt heti általános választásokon pedig a kormányfő pártja szerezte meg az összes parlamenti mandátumot – ezzel a párt maga dicsekedett el. Ez azt jelenti, hogy mind a 125 parlamenti székbe a saját képviselőit ültetheti be. Mu Sochua, a betiltott CNRP alelnöke másnap Jakartában a választások eredményének teljes elutasítására szólította fel a nemzetközi közösséget. Mint fogalmazott:

2018. július 29-e a demokrácia halálának napja Kambodzsában, a közelmúlt történetének sötét napja.”

Ehhez hozzájön, hogy a kormány 2017 második felében fokozatosan és szisztematikusan számos civil és tömegkommunikációs intézménynek megtiltotta a további működést, mondván azok nem felelnek meg a helyi jogszabályok előírásainak.

Csak hogy néhány példát említsünk: tavaly augusztus óta az Egyesült Államok által finanszírozott nem kormányzati szervezetet, a Nemzeti Demokratikus Intézetet kiűzték az országból, illetve számos olyan rádióállomás működését felfüggesztették, amelyek a Radio Free Asia, a Voice of America és a Voice of Democracy műsorait sugározták. Továbbá a Cambodia Daily független újságot is arra kényszerítették, hogy fejezze be tevékenységét. Májusban pedig a Phnom Penh Post napilapnál – amelyre sokan a kambodzsai szabad sajtó utolsó bástyájaként tekintettek – tömegesen mondott fel a személyzet azt követően, hogy az újságot eladták egy malajziai üzletembernek, akit köztudottan szoros szálak fűznek Hun Sen-hez.

Lévén nem maradt hiteles ellenzék az országban, a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) által kidolgozott demokrácia-index rangsorában Kambodzsa jelenleg a 124. helyen áll a 167-ből, és sikerült visszafejlődnie hibrid rezsimből tekintélyelvű rendszerré. És bár az Egyesült Államok és az Európai Unió megszüntettek bizonyos segélyeket és a választási támogatást, valamint jelenleg további büntetőintézkedéseket mérlegelnek, Kína egyre növekvő, kikötés nélküli segítségnyújtása következtében a Nyugat erkölcsi és gazdasági befolyása jelentősen csökken az országban.

Még nincs minden veszve

Bár úgy tűnik, Hun Sennek dinasztikus törekvései vannak, és választási győzelme után várhatóan magasabb politikai pozícióba akarja majd helyezni három fiát, ez nem feltétlenül jelenti a kambodzsai demokratikus törekvések halálát.

Először is, a szólásszabadság és a valódi sérelmek elnyomása nem hosszú távú stratégia. Már önmagában az a tény, hogy az ország regisztrált szavazóinak közel fele a CNRP-re adta voksát a tavalyi közösségi választásokon, a nyilvánosság vágya a kormány áttetsző, korrupt és antidemokratikus szabályainak megdöntésére. És bár azokat a „független hangokat”, amelyek számos korrupt dologra rávilágítottak, elhallgattatták, munkájuk öröksége továbbra is fennmarad az állampolgárok elméjében. Többen olyan sok „mocskos dolgot” tudnak, hogy alapvetően szkeptikusan állnak a Hun Sen-kormányhoz.

Másodszor, a népesség majdnem kétharmada 30 évesnél fiatalabb, így a kambodzsai demográfiai adatok határozottan nem a CPP malmára hajtják a vizet. Mivel ennek a nemzedéknek kevés a közvetlen emlékképe bármilyen konfliktusról, vagy például a Vörös Khmer mozgalomról, a nemzeti psziché mára átalakult, és ahelyett, hogy mindenekelőtt a stabilitást keresné, egyre inkább a szabadságjogok megvalósítására törekszik. Ez a változás szorosan összefügg az online demokratikus terek bővülésével, mivel Kambodzsa gyorsan növekvő internetes áttörése lehetővé teszi, hogy a nemzetközi hírek, trendek és értékek beszivárogjanak az országba.

Harmadszor pedig a gyors gazdasági növekedés és a növekvő egyenlőtlenségek fokozott nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy jobban reagáljon a polgárok igényeire. A CPP pénzeszközöket biztosított például grandiózus bevásárlóközpontok és ingatlanprojektek számára, amelyek ugyan előrelépést jelentenek, de csak az elitnek kedveznek. Bár a kambodzsai szegénységi ráta jelentősen csökkent, sokaknál fennáll annak a veszélye, hogy visszaesnek a mélyszegénységbe, még úgy is, hogy a felhőkarcolók, valamint az új eszközök és készülékek áradata megmutatta nekik a jobb élet lehetőségét. Számos kambodzsai számára a helyzete bizonytalansága pedig azt jelenti, hogy az önkényes bűnüldözés, a gyenge bürokrácia és korrupt elit áll a növekvő aggodalom középpontjában.

Phnompen, 2018. július 27.
A Hun Sen miniszterelnök vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) támogatói pártzászlókkal vonulnak egy választási kampányrendezvényen a fővárosban, Phnompenben 2018. július 27-én, a kambodzsai parlamenti választások előtt két nappal. (MTI/EPA/Mak Remissa)

Az embereknek tehát megvan az igényük a demokráciára, és a nemzetközi közösség segítségével talán sikerülne is. Ha szankciókat vetnének ki az országra, akkor ugyanis Hun Sen nem lenne képes finanszírozni politikai és katonai kapcsolatait, így ezek az intézkedések jelentősen gyengítenék a pártfogói rendszereket, ráadásul egy olyan időszakban, amikor bizonyos jelentések szerint a fegyveres erők alacsonyabb rangú tagjainak mindössze 30 százaléka támogatja valóban a rezsimet.

Minél hosszabb ideig marad valaki hatalmon, annál leleményesebbnek kell lennie ahhoz, hogy megtartsa azt. De csak a legnaivabb vezető fogadna a kambodzsai emberek akarata, leleményessége és kitartása ellen.

Bár Hun Sen és pártja mindent megtett annak érdekében, hogy csaknem „kipusztítsa” a gazdasági és politikai szabadságjogokat, mára nyilvánvalóvá vált, hogy az interneten felnőtt, konfliktust nem ismerő generációban elvetették a szabadság, a jólét, valamint a gazdasági fejlődés iránti vágy magját, ezt pedig nem lesz egyszerű kiirtani.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »