Az összeomlás határán a demokrácia Kambodzsában

A kambodzsai kormány az egyetlen valós ellenzéki párt megszüntetésével, majd civil szervezetek és médiumok ellehetetlenítésével megkezdte a demokrácia aláásását az országban. Válaszul – a kambodzsai parlamenti választások közeledtének tudatában – a nemzetközi közösség gazdasági szankciókat fontolgat.

A 2017-es év második fele rendkívül eseménydúsan alakult Kambodzsában. Kem Sokhát, a Kambodzsa Nemzeti Megmentéséért Párt (KNMP) vezetőjét árulás vádjával szeptemberben letartóztatták, magát a pártot pedig a kambodzsai legfelsőbb bíróság novemberben feloszlatta arra való hivatkozással, hogy külföldi segítséggel államcsínyt tervezett. A törvényszék ezen felül 118 személyt 5 évre eltiltott a politikai tevékenységtől. A KNMP jelentette az országban az egyetlen valódi és hiteles alternatívát a kormányzó Kambodzsai Néppárttal szemben. Nyílt titok, hogy az ítéletet meghozó bíró Hun Sen kormányfő régi bizalmasa.

A kínai miniszterlnök Li Keqiang a kambodzsai miniszterelnök, Hun Sen társaságában a Béke-palotában Phnom Penh-ben, Kambodzsában, 2018 január 11-én. Li Keqiang hivatalos látogatáson tartózkodik Kambodzsában, ahol a két ország együttműködéséról szóló dokumentumokat írnak alá. EPA/MAK REMISSA

A kínai miniszterlnök Li Keqiang a kambodzsai miniszterelnök, Hun Sen társaságában a Béke-palotában Phnom Penh-ben, Kambodzsában, 2018 január 11-én. Li Keqiang hivatalos látogatáson tartózkodik Kambodzsában, ahol a két ország együttműködéséról szóló dokumentumokat írnak alá.
EPA/MAK REMISSA

A kormány a történtek után számos civil és tömegkommunikációs intézménynek tiltotta meg a további működését, mondván azok nem feleltek meg a helyi jogszabályok előírásainak – ezt sokan szisztematikus leépítésként értelmezték.

A demokratikus intézmények ellehetetlenítésének jeleit látva az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió egyöntetűen elítélte a Kambodzsai Néppártot, hangot adva azon véleményüknek, hogy az ellenzéki párt és a civil társadalom ellen elkövetett lépések fenyegetést jelentenek a demokratikus értékekre, amelyre az ország berendezkedése épült.

Az ausztrál és japán kormány szintén aggódva reagált az események ilyen láncolatára. Az említett országok külügyminiszterei kijelentették, hogy az ellenzéki pártot jelentős tömeg támogatta az előző parlamenti választáson, feloszlatása és a kormány aktuális intézkedései komoly veszélyt jelentenek a demokráciára az országban. Kambodzsa barátjaként Ausztrália arra kérte a kambodzsai kormányzó pártot, hogy engedje állampolgárai számára demokratikus jogaik gyakorlását, különös tekintettel a 2018-as országos parlamenti választásokra.

Az USA törvényhozói és az Európai Parlament képviselői szankciók életbe léptetésére szólították fel a nemzetközi közösséget Kambodzsa ellen, ennek értelmében magas rangú kambodzsai hivatalnokok pénzeszközeit fagyasztatnák be. A legsúlyosabban az érintené az országot, ha megszüntetnék a kambodzsai textíliák és cipők adó és kvótamentes hozzáférését az USA és EU piacaihoz. Washington már elrendelte kiemelt kambodzsai kormánypárti hivatalnokok vízumainak jegeltetését, 2017. december 6-án a külügyminisztérium továbbá kijelentette, hogy szigorítani fogja azon személyek beutazását az Egyesült Államokba, akik közreműködtek a demokrácia aláásásában Kambodzsában.  Az Egyesült Államok felszólította a kambodzsai kormányt, hogy tegyen eleget a szabad és tisztességes választások követelményeinek az idei parlamenti választásokon, ellenkező esetben a győztes párt legitimitása erősen megkérdőjelezhetővé válik.

Az Európai Parlament december 13-án határozatot fogadott el arról, hogy készülnie kell egy kimutatásnak, amelyben szerepel mindazok neve, akik érintettek az ellenzéki párt feloszlatásában és az emberi jogok megsértésében Kambodzsa területén. Az európai parlamenti képviselők asztalán van a határozati javaslat ezen személyek vízumának szigorítása és pénzeszközeik befagyasztása tárgyában.

A nemzetközi nyomással szembesülve a kambodzsai kormányfő Washingtont és Brüsszelt is arra bátorította, hogy vezessenek be szankciókat országa ellen. December 15-én nemzeti sportolók előtt elmondott beszédében hangsúlyozta:

„Arra ösztönöztem az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy fagyasszák be a kambodzsai vezetők külföldre menekített vagyonait.”  – hozzátette még, hogy ez őt amúgy sem érintené, hiszen neki nincs más országban felhalmozott pénzeszköze.

Sam Rainsy, az ellenzék száműzetésben élő korábbi vezetője pártjának feloszlatásáról értesülve kijelentette, hogy a kormány már azzal sem törődik, hogy a demokráciának akárcsak a látszatát is fenntartsa, viszont a KNMP a kambodzsai nép és a nemzetközi közösség szívében és gondolataiban soha nem fog megszűnni. A politikus felkérte a külföldön élő kambodzsaiakat és a nemzetközi közösséget, hogy támogassák a demokrácia megmentéséért megkezdett küzdelmét és kampányát. Felszólította továbbá a kambodzsai hadsereget, hogy ne hajtsa végre a nép elleni erőszakra adott kormányzati parancsokat. A kormány ezt a rend és fegyelem felborításának kísérleteként értékelte.

A demokrácia Kambodzsában még nagyon friss és sérülékeny, amelyet folyamatosan próbára tesznek a hatalmi konfliktusok. Habár a kambodzsai társadalom nagyrészt magáévá tette a demokratikus értékeket, az intézményeket nem arányosan erősítették meg – a politikai pártok hatalmi játszmái folyamatosan megnehezítik ezek demokratikus működését. Az országban jelenleg nem található olyan független erő, amely képes lenne az ellentétes oldalon álló pártok közötti tárgyalások és megbékítésének mediátori szerepét végigvinni. A nemzetközi szankciók sem teremtenek kedvező feltételeket a valódi demokrácia feléledéséhez. Az már tény, hogy Kína a kambodzsai kormány oldalán áll, a nép pedig nem akar rendszerváltozást, ha ezt csak forradalommal érheti el.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Eastasiaforum.org ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »