Nem igazán működik a demokrácia Kambodzsában

Hun Sen kormányfő pártja szerezte meg az összes parlamenti mandátumot Kambodzsában a vasárnap megtartott általános választásokon – ezzel a párt maga dicsekedett el. Vasárnap este még csak a szavazatok 80%-áról volt szó. A legnagyobb ellenzéki pártot már tavaly betiltották.

Az eredmény, amelyet a Kyodo japán hírügynökség tudósítójának is megmutattak, azt jelenti, hogy a miniszterelnök Kambodzsai Néppártja (CPP) mind a 125 parlamenti székbe a saját képviselőit ültetheti be. A kormánypárt szóvivője vasárnap este még arról beszélt, hogy az országot 33 éve kormányzó Hun Sen pártja a szavazatok 80 százalékát kapta, ami nagyjából száz képviselői széket jelent. Hétfőn a Reuters hírügynökségnek a szóvivő már azt mondta, hogy elnyerték az összes képviselői helyet.

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök, a Kambodzsai Néppárt listavezetője szavaz a felesége, Bun Rany társaságában a kambodzsai parlamenti választásokon a Kandal tartományban fekvő Takhmuában 2018. július 29-én. (MTI/EPA/Mak Remissa)

Az ország központi választási bizottsága még nem közölt hivatalos eredményeket, a végleges eredményt pedig csak augusztus közepére ígérték közzétenni.

Mu Sochua, a betiltott egyetlen jelentős ellenzéki párt, a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártjának (CNRP) alelnöke hétfőn Jakartában a választások eredményének teljes elutasítására szólította fel a nemzetközi közösséget.

“2018. július 29-e a demokrácia halálának napja Kambodzsában, a közelmúlt történetének sötét napja” – jelentette ki sajtóértekezletén az alelnök.

A CNRP-t tavaly bírósági úton feloszlatták, a vád az volt ellene, hogy összeesküdött az Egyesült Államokkal a hatalom megdöntésére. A párt azon vezetői, akiknek sikerült külföldre szökniük a bebörtönzés elől, mindvégig arra biztatták a kambodzsaiakat, hogy ne vegyenek részt a mostani voksoláson.

Az ázsiai országban 8,3 millióan voltak jogosultak a szavazásra a 125 fős törvényhozás új összetételéről, a választási bizottság közlése szerint a részvétel 82,71 százalékos volt. Hun Sen az egyik választási ígérete szerint még legalább 10 évig tervezi vezetni a délkelet-ázsiai országot.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió nem volt hajlandó hozzájárulni a választás finanszírozásához. A kevésbé kritikus Japán beszállt ugyan a választások finanszírozásába, de bejelentette, hogy megfigyelőket nem küld.

Forrás: MTI/Reuters/Kyodo

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »