Törvényjavaslat készül az Oroszország elleni szankciók szigorítására

Amerikai demokrata párti és republikánus szenátorok egy csoportja törvényjavaslatot terjesztett elő Oroszország elleni újabb szankciókra. A tervezet az orosz szuverén adóssággal összefüggő tranzakciók szűkítését indítványozza, orosz energetikai és olajprojekteket, valamint az orosz uránimportot érintő megszorításokat, továbbá az orosz politikai és gazdasági élet egyes szereplői elleni büntetőintézkedéseket javasol.

Lindsay Graham dél-karolinai republikánus szenátor – aki a törvényjavaslat egyik fő szorgalmazója – újságíróknak elmondta: a politikusok célja az, hogy megbüntessék Moszkvát az amerikai választásokba történt beavatkozásáért, valamint a szíriai és ukrajnai orosz szerepvállalásáért. A törvényjavaslat egyúttal a kiberbűnözés elleni harc erősítését is szorgalmazza.

A tervezet az orosz szuverén adóssággal (vagyis a külföldi pénznemben kiadott államkötvényekkel) összefüggő tranzakciók szűkítését indítványozza, orosz energetikai és olajprojekteket, valamint az orosz uránimportot érintő megszorításokat, továbbá az orosz politikai és gazdasági élet egyes szereplői elleni büntető intézkedéseket javasol.

  • Korábbi intézkedések
Az amerikai kongresszus tavaly nyáron fogadott el büntetőintézkedéseket Oroszország ellen, de néhány törvényhozó úgy látja, hogy e szankciókat a kormányzat nem tartja be teljes mértékig. Ez a mostani törvényjavaslat megerősíti a korábbi törvényben foglaltakat, és – fogalmazott Menendez – „Putyinnak végre meg kell értenie, hogy az Egyesült Államok többé nem tűri el magatartását”.

„A jelenleg érvényben lévő szankciók kudarcot vallottak abban, hogy elrettentsék Oroszországot a közelgő félidős választásokba történő beavatkozástól” – fogalmazott Graham szenátor az újságíróknak.

  • Kapcsolódó cikkeink

A félidős választásoknál is figyelni kell

Dan Coats, a valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a Fehér Házban tartott tájékoztatót, amelyen jelen volt Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter, Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, Paul Nakasone, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó is.

Dan Coats hangsúlyozta: Oroszország célja „meggyöngíteni és megosztani” az Egyesült Államokat. Az orosz beavatkozási erőfeszítések kevésbé erőteljesek, mint a 2016-os elnökválasztási kampány idején tapasztaltak, és ezúttal nem irányulnak kifejezetten egyik párt ellen sem – mondta. Hozzátette: nem Oroszország az egyedüli, amely megpróbál beavatkozni az amerikai választásokba, de nem közölt részleteket, és egyetlen ország nevét sem említette.

Dan Coats hangsúlyozta, hogy Oroszország megpróbálja aláásni a demokratikus értékrendet, de nemcsak az Egyesült Államokban, hanem más országokban is. 

Christopher Wray, az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) igazgatója (j3) sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2018. augusztus 2-án. Balról Daniel Coats, az amerikai nemzeti hírszerzés, a DNI igazgatója, jobbról a második Paul Nakasone, az amerikai szárazföldi hadsereg altábornagya, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA igazgatója és jobbról Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter (MTI/AP/Evan Vucci)

Az egyik újságírói kérdésre válaszolva, amely azt firtatta, vajon a Kreml, vagy csak egyes magánszemélyek akcióiról van-e szó, Coats azt válaszolta: mindkettőről. Kifejtette, hogy hackerek próbálkoznak hozzájutni jelöltek és kormányzati tisztségviselők adataihoz, és a közösségi médiát is igénybe veszik, hogy befolyásolják a választókat.

„Azért vagyunk itt, hogy közöljük az amerikaiakkal, tisztában vagyunk a fenyegetéssel, amely valós” – fogalmazott Coats.

Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter leszögezte, hogy a szabad és tisztességes választások jelentik az amerikai demokrácia sarokkövét, ezért – mint mondta – „egyértelmű, hogy ez vált ellenségeink céltáblájává”.

 

 

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »