Nem hozza a számokat az adóreform, csúnyán nő az amerikai adósság

A Trump-adminisztráció azzal számolt, hogy az adóreform költségeit kompenzálja majd a gazdasági növekedésből adódó bevételtöbblet. A növekedés megvan, a kiadások megugrottak, a bevételek viszont csökkentek 2017-hez képest. Eredmény: emelni kell a kötvénykibocsátások mennyiségén.

A teljes amerikai államadósság már átlépte a 21,3 billió dolláros szintet – tavaly év végén még 20 billió alatt volt -, de a kibocsátások ütemén újra növelni kell, múlt héten a kincstár bejelentette, hogy augusztusban minden lejáratnál 1-1 milliárd dollárral megemeli a kibocsátandó összeget és egy új, 2 hónapos futamidejű kincstárjegyet is forgalomba hoznak a likviditás fenntartása érdekében. Mindez azt jelenti, hogy az amerikai adósság csak ebben a negyedévben 30 milliárd dollárral a korábban tervezett számok felett fog nőni, a teljes második félévre pedig 769 milliárd dollárnyi kibocsátást terveznek, ami 63%-os (!) növekedést jelent a 2017-es adatokhoz képest.

Ahogy pedig egyre nagyobb lesz a kínálat a kötvénypiacon, úgy kúsznak egyre feljebb a hozamok. A magas hozamok pedig több kamatfizetési kötelezettséget jelentenek az adófizetők számára.

„A gazdasági növekedés megugrása nem volt elég a költségvetési hiány csökkenéséhez – valójában a deficit és a hitelfelvétel élesen nőtt, miközben a bevételek a tavalyi szint alatt maradtak, és úgy tűnik, ez Washingtonban senkit nem érdekel.” – mondta Greg Valliere, a Horizon Investments vezető stratégája.

  • Korábban is érkeztek figyelmeztetések
Donald Trump nagyszabású adóreformjának várható eredményeit már a csomag elfogadása előtt is sokan megkérdőjelezték. Az ellenzők legfőbb indoka éppen az volt, hogy a vállalatoknak biztosított adókönnyítéseknek nem – vagy nem kellő mértékben – lesz hatása a gazdaság többi szegmensére, így valójában csak az államadósság mértékét fogja növelni.

Egyre több sebből vérzik Trump adóreformja

Megnyirbálják a Medicaid-programot, kell a pénz az adóreformra

És valóban, a Kongresszusi Költségvetési Hivatal becslése szerint a hiány 2019-ben éppencsak 1 billlió dollár alatt lesz, majd 2020-ban átlépi ezt a szintet és 2028-ra már 1,5 billió dolláros hiánnyal számolnak. Ennek az óriási hiánynak a finanszírozása pedig egyre nagyobb összegeket emészt fel: a 2017-es pénzügyi évben a teljes hitelköltség 458 milliárd dollár volt, idén pedig máris 415 milliárd dollár ez az adat, úgy, hogy még egy teljes negyedév hátravan a pénzügyi év zárásáig.

Mindeközben pedig a bevételek elmaradoznak. Az adókból és adóelőlegekből befolyó összeg 2018 eddigi időszakában 1752 milliárd dollárt tett ki, ami mintegy 17 milliárd dollárral kevesebb a 2017 azonos időszakában elért összegnél. A csökkenés nem jelentős mértékű ugyan, de a kormányzat 0,2%-os bevételnövekedéssel számolt.

Donald Trump amerikai elnök mutatja az általa aláírt adóreformról szóló törvényt a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2017. december 22-én. Ez az elmúlt 30 év legnagyobb adócsökkentését előirányzó törvény, amelynek legfontosabb eleme a vállalati nyereségadó mérséklése 35 százalékról 21 százalékra. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

„Egyelőre örülünk az erős gazdasági növekedésnek – mégis, nem marad más választásunk, mint a pénzügyi válság óta nem látott mértékű hitelfelvétel”. – írta jegyzetében Bernard Baumohl, az Economic Outlook Group vezető közgazdásza.

„És ez csak a kezdet, az Egyesült Államok billió dolláros deficiteket fog produkálni, ameddig csak ellátunk.”

Forrás: CNBC

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »