Nem lesz könnyű dolga az új spanyol kormánynak

A június elején hivatalba lépett szocialista kabinet két hete állapodott meg Brüsszellel arról, hogy 2018 és 2021 között a korábban elfogadottnál magasabb lesz a várható államháztartási deficit, a spanyol parlament viszont elutasította a kormány által javasolt új költségvetési hiánycélokat pénteki szavazásán.

A parlamentnek benyújtott javaslatban idén 2,7 százalékos, jövőre pedig 1,8 százalékos hiánycél szerepelt, mindkettő 0,5 százalékponttal magasabb a korábban jelzettnél. A kormány ez alapján tervezte és fogadta el múlt pénteken a 2019-es költségvetés több mint 125 milliárd eurós kiadási plafonját, ami 4,4 százalékkal magasabb az ideinél.

A szavazást megelőző vita kezdetén már tudni lehetett, hogy a javaslat nem megy át a törvényhozáson.

„Magyarázatot kell majd adniuk arra, hogy ha van lehetőség, hogy 6 milliárd euróval több jusson oktatásra, egészségügyre, akkor a kongresszus ezt miért tagadja meg” – mondta María Jesús Montero pénzügyminiszter.

Az ellenzéki pártok vezérszónokai közül többen is kifogásolták, hogy a kormány nem egyeztetett velük előzetesen a számokról. A törvényi előírások szerint a kabinetnek egy hónapja van, hogy új javaslatot terjesszen a parlament elé, a jövő évi költségvetést pedig szeptember 30-ig kell benyújtania a törvényhozásnak.

A spanyol sajtó a kisebbségi szocialista kormány ért első nagy pofonként értékelte a szavazás eredményét. 

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 84 képviselővel rendelkezik a 350 fős törvényhozásban, a mostani szavazásnál saját frakcióján kívül a Baszk Nacionalista Párt (PNV) öt politikusa támogatta.

A spanyol parlament június elsején váltotta le bizalmi szavazáson Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnököt és választotta meg a szocialista Pedro Sánchezt. A PSOE bizalmatlansági indítványát akkor 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, egy képviselő pedig tartózkodott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »