Az olaszok csak mosolyognak Trump NATO-javaslatán

Az olasz védelmi kiadások szintje az idén a bruttó hazai termék (GDP) 1,15 százalékát éri el, és jövőre a kiadások tovább csökkennek  – jelentette ki Enzo Moavero Milanese olasz külügyminiszter, megtorpedózva ezzel az amerikai kormány erőfeszítéseit, hogy a NATO-tagállamok növeljék védelmi ráfordításaikat.

Elisabetta Trenta olasz védelmi miniszter csütörtöki parlamenti bizottsági meghallgatásán elmondta: „megmosolyogtatott bennünket” az, hogy a NATO-tagállamoknak négy százalékra, a korábbi hivatalos elvárás duplájára kellene emelniük védelmi kiadásaikat, ahogyan azt a brüsszeli NATO-csúcson Donald Trump amerikai elnök javasolta.

„Egymásra néztünk és mosolyogtunk, s azt gondoltuk, hogy a két százalék is elérhetetlen távlatokba került” – mondta Trenta. A védelmi tárcavezető nem pontosította, hogy mely vezetőkkel, vagy miniszterekkel mosolyogtak össze a július 11-én és 12-én tartott NATO-csúcson.

Enzo Moavero Milanesi olasz külügy- és nemzetközi együttműködési miniszter az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülésén 2018. július 20-án. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Trump akkor jelentős előrelépésként értékelte, hogy a katonai szervezet tagállamai ígéretet tettek, hogy lényegesen emelni fogják védelmi költségvetésüket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint nyolc tagország – az Egyesült Államok mellett Észtország, Görögország, Nagy-Britannia, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia – várhatóan már idén teljesíti a 2 százalékos célkitűzést. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének további tizenöt további tagállama, köztük Olaszország is a GDP 1,4 százalékánál kevesebbet költ védelmi célokra.

Az észak-atlanti szövetség tagállamai 2014-es walesi csúcsértekezletükön állapodtak meg abban, hogy védelmi kiadásaikat 2024-ig fokozatosan a GDP 2 százalékához közelítik.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »