Wales járhat a legrosszabbul a Brexittel

Wales lehet a pénzügyi szolgáltatási szektor számára kedvezőtlen Brexit-megállapodás legnagyobb vesztese az Egyesült Királyságban egy csütörtökön közzétett elemzés szerint.

A Centre for Cities nevű kutatóközpont rangsorában Cardiff vezeti azon városok sorát, amelyek a leginkább függnek a pénzügyi szolgáltatások exportjától.

A brit európai uniós tagság feltételrendszerének megszűnéséről zajló tárgyalásokkal és a kilépés miatt a brit bankokra, biztosítótársaságokra és alapkezelőkre váró lehetséges kockázatokkal kapcsolatban legtöbbször a londoni City pénzügyi központját emlegetik – hívta fel a figyelmet a Financial Times című lap, amely azonban az elemzést ismertetve arról írt, hogy Cardiff mellett, Edinburgh, Leeds és Northampton is jóval előrébb van a rangsorban a pénzügyi szolgáltatások exportjának arányát tekintve, mint a főváros. 

Walesben a többség az Európai Unió elhagyására szavazott a tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson, csakúgy, mint a listán szereplő városok több mint fele. A Centre for Cities előrejelzései szerint azonban a jelentős high-tech központként ismert dél-walesi folyosó lehet a Brexit egyik legnagyobb vesztese. A Cardiff által exportált szolgáltatások négyötöde pénzügyi szolgáltatás, ami csaknem kétszerese a londoninak. A walesi városok közül Newport és Swansea is az első húszban szerepel a listán.

Catherine McGuinness, a londoni City pénzügyi központját irányító és az elemzés elkészítésében közreműködő City of London Corporation szakpolitikai vezérigazgatója szerint a jelentés világossá teszi, hogy a legnagyobb brit városok közül több is erősen támaszkodik a pénzügyi szolgáltatásokra, és egy kedvezőtlen Brexit-megállapodást országszerte megéreznének, nem csak a fővárosban.

A szakember volt az egyik leghevesebb bírálója a Theresa May kormánya által az Európai Unióval fenntartandó jövőbeni kapcsolatrendszerről két hete közzétett fehér könyvnek, amelyet „igazi csapásként” értékelt a pénzügyi szolgáltatási szektorra nézve.

A kormány az áruk kétoldalú forgalmára kiterjedő szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az Európai Uniónak, a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát adó szolgáltatások kétoldalú kereskedelmében azonban a felek nem fognak a jelenlegi szinten hozzáférni egymás piacához. A fehér könyv szerint a pénzügyi szolgáltatások kétoldalú kereskedelmében a majdani szabályozás nem lesz azonos az Európai Unió biztosította passporting-rendszerrel, vagyis az uniós piacokra kiterjedő pénzügyi szolgáltatásnyújtási jogosítványok jelenlegi rendszerével, mivel ez szorosan kötődik az EU egységes belső piacához, amelyből az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésével kilép.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »