Theresa May átveszi az irányítást a Brexit-tárgyalásokon

Theresa May kormányfő fogja vezetni a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a jövőben – ezt maga a miniszterelnök jelentette be a parlamentnek küldött nyilatkozatában kedden, a törvényhozási szünet előtti utolsó ülésnapon.

A kormányfői hivatalban működő különleges kabinet az elmúlt hónapokban már egyre jelentősebb szerepet játszott a Brexit-tárgyalásokon, a mostani bejelentés pedig hivatalossá tette ezt.

A miniszterelnök közölte, hogy az európai uniós tagság megszűnésének folyamatát felügyelő minisztérium (DExEU) élén álló miniszter, a nemrég kinevezett Dominic Raab a helyetteseként fog eljárni a Brexit ügyében, és elsődleges feladata a kilépés hazai előkészítése lesz, arra az eshetőségre is felkészülve, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg 2019 márciusában.

Oliver Robbins, a kormányfő európai ügyekben illetékes tanácsadója az egyik parlamenti bizottságban tartott meghallgatáson hozzátette, ez valószínűleg nem fogja azt jelenteni, hogy Theresa May a jövőben személyesen tárgyal majd az Európai Bizottság főtárgyalójával, Michel Barnier-val, a közvetlen párbeszédben továbbra is a Brexit-miniszter vesz részt. Robbins szerint sokkal inkább arról van szó, hogy a miniszterelnök úgy véli, a Brexit-stratégia és a tárgyalások irányítása a személyes felelőssége.

Theresa May brit miniszterelnök üzleti vezetők előtt beszél Belfastban 2018. július 20-án. May kijelentette, hogy London soha nem fogadna el olyan megoldást, amely a brit EU-tagság megszűnése után visszaállítaná a fizikai ellenőrzést Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán. (MTI/EPA pool/Aidan Crawley)

Kommentárok szerint David Davis, a kilépési tárgyalásokért felelős minisztérium előző, tisztségéről két hete a kormányfő stratégiája miatt lemondó miniszter nehezen tűrte Theresa May hivatalának erősödő szerepét, és különösen Oliver Robbins növekvő befolyását a tárgyalásokon.

Utódja, Dominic Raab kedden a parlamentben sürgette az Európai Uniót, hogy reagáljon a brit kormány által a hetekben nyilvánosságra hozott fehér könyvre, amelyben megfogalmazta javaslatait a kilépésről. A politikus szerint októberre megegyezés születhet az Európai Unióval a Brexitről, ehhez azonban Brüsszel részéről is rugalmasságra lesz szükség.

A több mint százoldalas fehér könyv formájában ismertetett javaslatcsomag értelmében az Egyesült Királyság szoros kapcsolatokat tartana fenn a kilépés után az Európai Unióval. A javaslatcsomag közös szabadkereskedelmi térséget indítványoz és közös szabálygyűjteményt tartana fenn az EU-val az áruk kétoldalú forgalmára – ezt azonban többen is erőteljes fenntartásokkal fogadták a brit kormányban, és lemondott David Davis mellett Boris Johnson külügyminiszter is.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »