Erdogan kívánsága teljesült a török jegybank ülésén

Erdogan török elnök már többször figyelmeztette a jegybankot arra, hogy kerülje a kamatemelést. Ezúttal megfogadták a tanácsát és a piaci várakozásokkal ellentétben kedden szinten tartották a nemzetközi piacokon általában árfolyam-szabályozásra használt egyhetes repokamatot.

A Reuters által megkérdezett 16 szakértő közül 15 azzal számolt, hogy a kamatot 100-125 bázisponttal emeli a jegybank a jelenlegi 17,75 százalékról, miután júniusban 15,39 százalékon, 14 éves csúcson állt az infláció és a török líra sem teljesített túl fényesen az elmúlt hónapokban. A török központi bank április óta már 500 bázisponttal emelte az alapkamatot, de ezzel sem sikerült megállítani a török deviza árfolyamának szinte folyamatos lemorzsolódását, a líra csak idén már mintegy 20 százalékot veszített értékéből.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Erdogan a török nép segítségével állítaná meg a líra mélyrepülését

Mégsem működik Erdogan mesterterve

A kamat szinten tartásáról szóló döntés hatására tovább gyengült gyengült a líra: a kamatdöntés előtt a dollár 4,7605 lírát, utána pedig már 4,92 líráig esett, ezzel újra megközelítette a július 11-én beállított, 4,94-es történelmi mélypontját.

A jegybank kamatdöntő bizottsága először ült össze azóta, hogy júniusban Recep Tayyip Erdogan török elnököt kiterjesztett jogkörrel újraválasztották. A török elnök, aki az alacsony kamatokkal kívánja élénkíteni a gazdaságot, azt mondta magáról, hogy „a kamatok ellensége”, a júniusi elnökválasztási kampány során pedig kijelentette, hogy a választás győztesének bele kell majd folynia a monetáris politika alakításába, és hogy a jegybanknak tudomásul kell vennie azt, amit az államfő mond és cselekszik.

Ankara, 2018. július 10.
A török elnöki sajtószolgálat által közreadott kép Recep Tayyip Erdogan újraválasztott török elnökről az államfői eskütételét követő sajtótájékoztatón az ankarai elnöki palotában 2018. július 9-én. Erdogan eskütételével Törökországban hivatalosan is végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe az eddigi parlamentáris berendezkedés helyett. (MTI/EPA)

A választást Erdogan természetesen megnyerte, azóta pedig többször figyelmeztette is a jegybankot arra, hogy kerülje a kamatemelést. A példa pedig úgy tűnik ragadós, múlt héten Donald Trump jelezte egy interjúban, hogy nem tetszenek neki a Fed kamatemelései – igaz, ő azt is hozzátette, hogy ennek ellenére nem kíván beleszólni a jegybank döntéseibe.

Forrás: MTI/AP/Reuters/Kitekintő

Friss hírek