Trump nagyon nem örül a Fed kamatemeléseinek

Emelkedtek az amerikai államkötvényhozamok péntek reggel, dacára annak, hogy Donald Trump amerikai elnök nyíltan és élesen bírálta egy televíziós interjúban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatemelését.

A tízéves államkötvények hozama 2,8508 százalékon, a harmincéveseké pedig 2,9709 százalékon állt közép-európai idő szerint reggel 8 órakor, mindkettő 3 bázisponttal nőtt.

A CNBC hírtelevíziónak csütörtökön adott – teljes terjedelmében pénteken adásba kerülő – nyilatkozatban Donald Trump elégedetlenségét fejezte ki a kamatemelések miatt, és úgy vélte, hogy a Federal Reserve megtörheti a gazdasági növekedést. Az elnök kijelentette, hogy nem helyesli a kamatemeléseket, de hagyja, hogy a Fed azt tegye, amit a legjobbnak lát.

Leszögezve, hogy Jerome Powell személyében az év elején “egy nagyon jó embert” nevezett ki a Fed élére, úgy fogalmazott, hogy nem “villanyozták fel” a gazdasági fellendülést kísérő kamatemelések.

“Növekszünk, és valahányszor növekszünk, mindig újra kamatokat akarnak emelni. Tényleg nem örülök ennek. De ugyanakkor rájuk hagyom, hogy azt tegyék, amit a legjobbnak gondolnak” – mondta Trump elnök, akit a kamatemelések időzítése is aggaszt, mondván: hátrányba hozhatja az Egyesült Államokat, hogy a Fed olyan partnerei, mint az Európai Központi Bank és a japán jegybank továbbra is fenntartja laza monetáris politikáját.

Donald Trump továbbá kikelt amiatt is, hogy a dollár árfolyama erősödött az euróval és a jüannal szemben is a közelgő kamatemelések és a kereskedelmi konfliktusok következményeként. “Nézzék az eurót… zuhan. Kína: a pénzük szabadesésben van. Ez kedvezőtlen helyzetbe hoz minket” – hangoztatta az elnök.

A Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága idén már kétszer emelt kamatot – márciusban és júniusban -, és nagy valószínűséggel az év hátralévő részében még további két alkalommal hajt végre kamatemelést.

A történelem során ritkán fordult elő, hogy amerikai elnök a nyilvánosság előtt olyan kijelentéseket tegyen, amelyek bármi módon befolyást gyakorolhatnának a függetlenségét féltékenyen őrző Federal Reserve tevékenységére, így a piacokat meglepte Donald Trump nyilatkozata. Csütörtökön gyengült a dollár, estek a New York-i tőzsdeindexek és az amerikai államkötvényhozamok is, bár a Fehér Ház később közleményt adott ki, és ebben leszögezte, hogy az elnök tiszteletben tartja a Fed függetlenségét, és nem állt szándékában befolyásolni döntéshozatali mechanizmusát.

A 2016-os elnökválasztási kampányban Trump élesen bírálta a Fedet és akkori elnökét, Janet Yellent, mondván: a demokraták érdekében tartja rendkívül alacsony szinten a kamatokat. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ő maga az alacsony kamatok híve.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »