Kamatemeléssel kezdte munkáját az új Fed-elnök

A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,50 százalékról 1,75 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

A Fed monetáris politikai testülete, a nyíltpiaci bizottság (Federal Open Market Committee, FOMC) döntése teljes mértékben megfelelt a Fed által korábban tett jelzéseknek és a piaci várakozásoknak is. Legutóbb a Fed február elején hivatalba lépett új elnöke, Jerome Powell jelezte négy héttel ezelőtti kongresszusi meghallgatásán a monetáris szigorítás szükségességét a javuló gazdasági prognózisok függvényében.

A piacok a Fed által felvázolt optimista gazdasági növekedési prognózis és monetáris szigorítási pálya alapján három, egyenként 25 bázispontos kamatemelést tartanak valószínűnek az idén, ugyanakkor egyes elemzők négy emelésre számítanak, melyek közül a mostani volt az első. A kamatemeléssel párhuzamosan a Fed a gazdasági előrejelzését is felfelé módosította, ami azt jelezheti, hogy a korábban vártnál agresszívebb lehet a kamatemelési pálya. 

A Fed bizottság tagjainak várakozásait mutató, úgynevezett „dot plot” alapján 2018-ra egyelőre maradt a három várt emelés, a 2019-es kamatemelési várakozás a korábbi 2,5-es átlagról 3-ra nőtt, a 2020-ra vonatkozó előrejelzés pedig 1,5-ről 2-re.

A Fed 2008 és 2015 decembere között zéró közeli szinten tartotta gazdaságösztönző céllal az irányadó kamatot. A nyíltpiaci bizottság 2015 decemberében indította el a kamatemelési ciklust egy 25 bázispontos lépéssel. A következő évben, 2016-ban csak decemberben, 2017-ben viszont háromszor – márciusban, júniusban és decemberben – emelt kamatot emelt a Fed, rendre 25 bázisponttal.

Forrás: MTI / CNBC

Friss hírek