Kína húszmilliárd dolláros kölcsönt ajánlott fel a Közel-Keletnek

Hszi Csin-ping kínai elnök 20 milliárd dolláros kölcsönt és 1,6 milliárd dolláros pénzügyi segélyt ígért kedden a gazdasági növekedés újraindítására a Közel-Keleten.

Kína az utóbbi években kezdett el terjeszkedni a térségben. Az arab országok fontos szerepet játszanak Hszi úgynevezett Övezet és Út politikájában, amelynek célja az országa és Közép-, valamint Délkelet-Ázsia közötti kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzése.

A kínai elnök 21 arab ország vezetőit fogadta egy pekingi konferencián. Hszi az egybegyűltek előtt hangsúlyozta, hogy a fejlesztésben látja sok biztonsági kérdés megoldásának kulcsát a Közel-Keleten.

“Őszintének kell lennünk, nem szabad félnünk különbözőségeinktől, nem szabad figyelmen kívül hagynunk a problémákat, és alaposan meg kell beszélnünk a külpolitika és a fejlesztési stratégia minden egyes szeletét” – tette hozzá.

Peking, 2018. július 10.
Hszi Csin-ping kínai elnök a Kína és az Arab Államok Együttműködési Fóruma (CASCF) 8. miniszteri találkozóján Pekingben 2018. július 10-én. (MTI/EPA/Hou Hvi Jung)

Kína jelezte: 150 millió dollárnak megfelelő összeggel támogatná Palesztina gazdasági fellendülését, Jordánia, Szíria, Libanon és Jemen fejlődéséhez pedig további 91 millió dollárral járulna hozzá. Peking emellett egy kínai-arab bankközi konzorcium létrehozásáról is beszélt 3 milliárd dollár alaptőkével.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Hszi felszólította az érintetteket, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi konszenzust a palesztin-izraeli konfliktusban. A kínai vezető egyúttal a vita igazságos megoldásáért és a térségbeli szakadások elkerüléséért emelt szót.

Kína hagyományosan nem szól bele közel-keleti partnerei konfliktusaiba, és diplomáciai háttérszerepet játszik, azonban az utóbbi időben egyre többször fejezte ki véleményét a vitás kérdésekben. Peking állítása szerint pénzügyi és gazdasági kérdésekben ragaszkodik a be nem avatkozás politikájához, amely szerinte a fejlesztésekkel karöltve képes enyhíteni a politikai, vallási és kulturális feszültségeket.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply