Illegális bevándorlás: felállítják a Bajor Menekültügyi Hivatalt

A koalíciós pártok között létrejött megállapodás a menedékkérők kezeléséről azt a legfőbb üzenetet küldi a világba, hogy az illegális migráció immár nem kifizetődő – értékelte a héten történteket a Bild című német lap vasárnapi kiadásának adott interjúban Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter.

„Végrehajtottuk a fordulatot a menekültkérdésben” – szögezte le a lapnak a bajor politikus.

A konzervatív uniópártok közötti megállapodás, amelyre végül a nagykoalícióban velük kormányzó szociáldemokraták is rábólintottak, azt irányozza elő, hogy a Németországba érkező menedékkérők esetében 48 órán belül vizsgálatot folytatnak le, és ha már egy másik uniós tagállamban is nyújtottak be menedékkérelmet, akkor visszaküldik őket oda. Ha ez nem lehetséges, egy jövőbeni kétoldalú megállapodás alapján, Ausztriába küldenék vissza őket.
„Ausztriával egyetértünk abban, hogy egyetlen tagállam sem köteles olyan menedékkérőket befogadni, akikért nem ő a felelős. A menekültügyi fordulattal pont ezt érjük el” – fogalmazott Seehofer.

A menedékkérők visszafogadásától is elzárkózó olasz kormánnyal kapcsolatban a politikus világossá tette, senkinek nem szabad arra fogadnia, hogy nem jönnek létre kétoldalú megállapodások az emberek visszafogadásáról. Mint mondta, az uniós belügyminiszterek jövő heti találkozóján személyesen tárgyal majd erről Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.

Barcelona, 2018. július 4.
Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet Open Arms hajójának a fedélzetén Barcelona kikötõjéhez közelítenek. (MTI/AP/Olmo Calvo)

Arról, hogy hogyan lehet anélkül lezárni a földközi-tengeri migrációs útvonalat, hogy tömegek fulladnának a tengerbe, a politikus hangoztatta: le kell csapni az embercsempészekre, és a menedékkérőknek nem szabad vállalkozniuk a veszélyes útra.

Az Angela Merkel kancellárral történt összetűzéssel kapcsolatban a Bild am Sonntag azt kérdezte Seehofertől, hogy bocsánatot kért-e a kormányfőtől.
„Nem értem a kérdést” – válaszolta Seehofer, rámutatva, a kancellárral tartalmi kérdésben volt nézeteltérése, és ez nem személyes konfliktus volt. „Így a vita után is képesek vagyunk egymás szemébe nézni” – fogalmazott. Hozzátette: magától értetődő, hogy továbbra is együtt tudnak dolgozni egymással.

Feláll az önálló bajor menekültügyi hivatal

Bajorország rendőri vezetéssel saját menekültügyi hivatalt állít fel augusztustól, és következetesebben fog eljárni a migránsok deportálása terén – jelentette ki a Die Welt című konzervatív német lap vasárnapi kiadásának adott interjúban Markus Söder bajor kormányfő.

„Egyensúlyt akarunk teremteni az emberségesség és a jogállamiság között” – húzta alá Söder. A konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa elmondta, hogy az augusztus 1-jén felálló bajor menekültügyi hivatal a jelenleg elaprózott felelősségi köröket lesz hivatott összefogni.

A menekültügyi fordulat második lépéseként a bajor kormányfő szerint szinte teljesen át fogják alakítani a menekülteknek járó támogatások rendszerét. Úgy véli ugyanis, hogy sokan az államtól kapott juttatások egy részét hazaküldik, ami miatt hazájuk nem érdekelt abban, hogy visszafogadja őket. Cél az is, hogy kevésbé legyen vonzó a Németországba jövetel.

Kiemelte a bajor kormányfő, hogy jelentősen bővítik a deportálási kapacitásokat, továbbképzik az ezzel foglalkozó rendőröket és repülőgépeket is bérelnek.
„Ezzel jelentősen növeljük a deportálási nyomást” – hangsúlyozta Markus Söder. Annak a véleményének adott hangot, hogy aki jogosult a menekültstátuszra, az Bajorországban nagyobb eséllyel tud integrálódni, mint az ország más részein, aki viszont nem jogosult a befogadásra, azt Bajorország a több tartománynál következetesebben fogja kiutasítani.

Andrea Nahles (SPD-elnök): álnok, jobboldali populista stratégia a növekvő illegális migráció rémhíre

Álnok, jobboldali populista stratégia úgy tenni, mintha ezrével állnának az emberek Németország határainál, valójában már nagyon kevés menedékkérő érkezikkommentálta a Die Welt konzervatív német lap vasárnapi kiadásának az elmúlt hét menekültügyi vitáját Andrea Nahles, a szociáldemokraták vezetője.

A balközép pártvezető megítélése szerint a konzervatív uniópártok közötti vita az egész országot túszul ejtette, és ezt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nem fogja még egyszer megengedni. Abban viszont mindig is egyetértettek a konzervatívokkal, hogy aki egy másik uniós tagállamban már menedéket kért, az Németországban ne adhasson be menedékkérelmet.

„Nem az volt a kérdés, hogy ezt lehet-e, hanem az, hogy hogyan kezeljük a kérdést” – foglalta össze álláspontját Andrea Nahles. A politikus elmondta, hogy jelenleg naponta kevesebb mint tíz olyan menedékkérő érkezik Bajorországba, akiket másik uniós tagországban már regisztráltak.

Andrea Nahles szerint éppen ezért nincs is szükség az egyesek által vizionált zárt táborokra, és így sikerült megállapodni arról, hogy nem tranzitközpontokat állítanak fel, hanem bevezetik az úgynevezett transzfereljárást.

A konzervatív uniópártok, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) a héten arról állapodott meg, hogy a menedékkérőknél 48 órán belül vizsgálatot folytatnak le, és aki már más európai uniós országban is adott be menedékkérelmet, azt visszaküldik oda. Addig pedig a repülőtéri tranzitvárókhoz hasonló helyen kell majd várakozniuk. Erre a szociáldemokraták is rábólintottak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

 

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »