Egy helyben toporognak az iráni atomalkuban maradó országok

Nem sikerült áttörést elérni az iráni atomalkut továbbra is támogató országok külügyminisztereinek pénteki bécsi találkozóján, amelyen a teheráni vezetésnek olyan gazdasági intézkedéscsomagot ajánlottak fel, amellyel a 2015-ben kötött többhatalmi megállapodás idén tavasszal bejelentett amerikai felmondásának hatásait igyekeznek kompenzálni.

A találkozót Irán kezdeményezte a többhatalmi megállapodásban “maradó” országokkal, azaz Nagy-Britanniával, Németországgal, Franciaországgal, Kínával és Oroszországgal, illetve az Európai Unió képviselőivel. A külügyminiszteri szintű tárgyaláson az egyezmény fenntartására tett európai javaslatot vitatták meg, miután Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette, hogy országa kilép az iráni nukleáris megállapodásból, és augusztus 8-tól újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Donald Trump egyben figyelmeztette az Egyesült Államok partnereit, hogy november 4-éig hagyjanak fel az iráni olajvásárlásokkal, különben pénzügyi szankciókkal kell számolniuk.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki a pénteki megbeszéléseken elnökölt, a részt vevő hat delegáció zárónyilatkozatát felolvasva megismételte az iráni olajexportokra, a banki szolgáltatások, befektetések és kereskedelmi kapcsolatok biztosítására vonatkozó, de csak nagy általánosságban megfogalmazott uniós ígéreteket.

“Minden ma elfogadott kötelezettségvállalást az augusztusi határidőig végre kell hajtani” – jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf. Az iráni külügyminiszter hangsúlyozta: ezzel együtt a teheráni vezetésen múlik, hogy eldöntse, továbbra is az alku részese marad-e. Zaríf bizakodónak mutatkozott és előrelépésként értékelte a találkozót, annak ellenére, hogy szerinte a tárgyalásra került javaslat nem volt sem elég részletes, sem elég átfogó.

Bécs, 2018. július 6.
Helga Schmid, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkára, Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter és Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes (b-j) az Iránnal 2015-ben kötött atomalku megmentésén dolgozó államok bécsi találkozóján 2018. július 6-án. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint a nagyhatalmaknak nehéz lesz betartaniuk az augusztusi határidőt. Még a megbeszéléseket megelőzően hangsúlyozta: Iránnak fel kell hagynia fenyegetéseivel, hogy nem teljesíti többé a nukleáris megállapodásból fakadó kötelezettségeit.

“Megpróbáljuk megvalósítani (a gazdasági csomagot), mielőtt még az amerikai szankciókat elrendelnék augusztus elején, majd a második hullámot novemberben. Augusztus túl közelinek tűnik, de megpróbáljuk megoldani novemberig” – mondta Le Drian.

Heiko Maas német külügyminiszter Bécsbe érkezésekor elmondta: nem várja, hogy zátonyra futnának a tárgyalások, viszont a jövőben további egyeztetésekre lesz szükség. Hangsúlyozta: a világhatalmaknak nem kis erőfeszítésükbe fog kerülni, hogy kompenzálják Iránt az iszlám köztársaságot elhagyó vállalatok miatt.

“Sikerült némi haladást elérni, így biztosítani valamennyit a kőolajeladásokból, de ez biztosan alatta marad az iráni elvárásoknak. Ugyanakkor nem csak arról van szó, hogy mit tehetnek az európaiak, hanem arról is, hogy mivel tudnak hozzájárulni a kínaiak, az oroszok,az indiaiak és mások” – mondta egy magas rangú európai diplomata.

Haszan Róháni iráni elnök Angela Merkel német kancellárral csütörtökön este közölte: csalódást okozott az Európai Unió gazdasági csomagja, mert nem tartalmaz sem cselekvési tervet, sem ütemtervet az Iránnal folytatott együttműködés jövőjére vonatkozóan.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Tetszik az EU-nak Ausztria helyreállítási terve

Ausztriába ért az Európai Unió mind a 27 tagállamát érintő turné, amelyen Ursula von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke személyesen találkozik az egyes országok vezetőivel és áttekintik a Next Generation EU nevű, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag országonkénti terveit. 

Read More »

Hétindító elemzés: DAX, Nasdaq, olaj és dollár

Ezen a hétfőn is jelentkezünk heti SURF elemzésünkkel, melyben közkedvelt befektetési eszközök árfolyammozgásait lehet végigkövetni egy újszerű megközelítés mellett. A mai videóban az EUR/USD. az AUD/USD az olaj és a DAX, valamint új belépőként a Nasdaq, azaz az amerikai technológiai index szerepel.

Read More »