Most az osztrák határzár miatt éleződik a konfliktus

A külső határok védelmének jelenlegi megoldatlan helyzetére való tekintettel szükséges a Szlovénia és Ausztria közötti határellenőrzés bevezetése – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön.

Bécsi sajtótájékoztatóján Kurz elmondta: a csütörtöki osztrák-német egyeztetés kulcsfontosságú kérdés Ausztria számára, ugyanis Bécs alapvetően el kívánja kerülni a szomszédos, különösen a déli szomszédjaival közös határainak ellenőrzését. Emellett azon kíván dolgozni, hogy megszüntethető legyen az unión belüli határellenőrzés is. Mint mondta, meg kell várni, hogy mit dönt Németország, és annak ismeretében fog Ausztria lépéseket tenni.

Megerősítette, hogy soros uniós elnökségének ideje alatt Ausztria egy biztonságos Európa megteremtésén fog dolgozni, elsődleges feladatnak tekintve az illegális migráció visszaszorítását. „Bécs védelmet nyújtó Európát akar, amelyhez gyors és gyakorlati, európai megoldásokra van szükség. Ez Európa jövőjébe vezetett befektetés” – jelentette ki.

Mint hangsúlyozta, az osztrák elnökség a külső határok védelmét kiemelt fontosságúnak tartja, ennek érdekében az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) megerősítését támogatja. Emellett szorosabb együttműködésre törekszik a szomszédos, különös tekintettel az észak-afrikai országokkal, amelyekkel Ausztria egy csúcstalálkozó előkészítésén dolgozik.

Kiemelte, hogy Ausztria meg akarja szüntetni a kontroll nélküli Európát, a kontinensen ugyanis a rendnek, a biztonságnak és jogállamiságnak kell a középpontban állnia. Véleménye szerint másként kell gondolkodni a migrációról. Nem elég kezelni, hanem megoldást kell találni a migráció problémájára, elsősorban a külső határok védelmével, emellett megegyezésre van szükség a partnerországokkal a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszafogadásáról, amely az embercsempészet ellen folyatott harcban is fordulatot hozhat.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a dublini rendszer reformjának ügyét az osztrák uniós elnökség napirenden tartja, noha nem számít áttörést jelentő eredményre. Hozzátette, hogy Ausztria sosem gondolta, hogy a visszaküldés rendszere hatékonyan működhetne. A visszaküldés gyakorlati megvalósításán azonban továbbra is dolgozni kell, de ezt megelőzően a partner- és tranzitországokkal eredményt hozó megbeszélésre kell törekedni, valamint dűlőre kell jutni az unión kívüli befogadóközpontok kérdésében is.

Az olaszok kiakadtak

„Ausztria nem gondolhatja, hogy lezárhatja saját határait, gyalázatos, ha ezt a politikát követi” – idézte Roberto Ficónak, az olasz képviselőház elnökének szavait csütörtökön az olasz sajtó.

Fico, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa kijelentette, hogy az Ausztria által tervezett lépés elfogadhatatlan: „a mi Európánk Schengenre is épül, és gyalázatos ez a fajta politika Ausztria részéről, amely most egyben az unió soros elnöke is”. Hozzátette: „ez a politika nem jó irányba vezet, és meg kell változtatni. A szolidárisabb Európa teszi Európát biztonságosabbá. Az egységesebb Európa egész Európát jobbá tudja tenni. Ezeknek az elveknek kell érvényesülniük”.

Roberto Fico az olasz államfő Sergio Mattarella korábbi kijelentéseihez csatlakozott, aki irracionálisnak és felelőtlennek nevezte az Ausztria által tervezett határzárat. „Kevéssé felelősségteljes veszélyeztetni az európaiak mozgásszabadságát” – mondta Sergio Mattarella.

A római parlament alsóházának elnöke egy olaszországi könyvfesztiválon mondott véleményt a bécsi kormány bejelentéséről, miszerint ha Németország megerősíti az Ausztriával közös határok védelmét, ugyanezt teszi majd Ausztria is déli határvonalai ellenőrzésének szigorításával Olaszország és Szlovénia irányába. Ez az osztrák-olasz határátkelőkön, kiemelten a Brenner-hágónál a személy- és járműforgalom eddigi szabad mozgásának végét jelentheti.

Kapcsolódó cikkünk: Salvini kifejezetten örülne az osztrák határzárnak

 

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »