Kim Dzsong Unnal is találkozott az orosz külügyminiszter

A Koreai-félsziget helyzetének és más térségbeli kérdéseknek szentelte phenjani tárgyalásait Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, akit csütörtökön Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is fogadott – jelentették orosz hírügynökségek.

Az orosz diplomácia vezetője észak-koreai vendéglátójával, Ri Jong Ho külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat, és látogatása végén fogadta őt Kim Dzsong Un – közölte az orosz miniszter küldöttségének egyik tagja, aki szerint Lavrov az első orosz politikus, aki a négyszemközt találkozhatott az Észak-Koreát 2011 óta irányító vezetővel.

A moszkvai diplomácia irányítója a találkozón átadta Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözletét és oroszországi látogatásra hívta meg Kim Dzsong Unt.

Phenjan, 2018. május 31.
Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (j) fogadja Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Phenjanban 2018. május 31-én. (MTI/AP pool/TASZSZ Hírügynökség/Valerij Sarifulin)

Az Interfax hírügynökség szerint útja előtt Lavrov úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a tárgyalásokon tisztázni akarja Phenjan hozzáállását a koreai rendezésre vonatkozó összetett kérdéskörhöz. Mint fogalmazott, a „Koreai-félsziget atommentesítését nehéz elintézni egy csapással”, ez fokozatosságot, következetességet és türelmet igényel. Hozzátette, hogy a Koreai-félsziget atommentesítése nem válhat teljessé addig, amíg érvényben vannak az Észak-Korea elleni büntetőintézkedések.

Szergej Lavrov szerint a koreai rendezés folyamatának a „hatok” részvételével folytatott sokoldalú tárgyalásokkal kell befejeződnie, az atommentesítéssel együtt pedig térségbeli biztonsági garanciák kidolgozására van szükség.

Az orosz külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a közelgő amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó – amennyiben egyáltalán sor kerül rá – nem ultimátumokba fog torkollni. Lavrov úgy vélekedett, hogy Észak-Korea az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalásokon álláspontját úgy alakítja majd ki, hogy figyelembe veszi Washington kilépését az iráni atomprogramot korlátozó nemzetközi megállapodásból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek