Aszad távozásra szólította fel az amerikai katonákat

Az amerikai erőknek előbb vagy utóbb el kell hagyniuk Szíria területét – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök az RT külföldre sugárzó orosz tévéállomás csütörtöki adásában.

A korábban Russia Today-nek nevezett csatornának adott interjúban Aszad hangsúlyozta, hogy visszafoglalják Szíriának azokat a térségeit is, amelyeket az amerikai támogatással bíró kurd-arab koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) harcosai foglaltak el az ország északi és keleti részén. „Ez a mi földünk, a mi jogunk és kötelességünk felszabadítani” – szögezte le, majd megpendítette: nyitottak arra is, hogy tárgyaljanak az SDF-el. „Ez az egyik lehetőség” – mondta, hozzátéve, hogy ha ez nem működik, akkor erővel szabadítják fel az említett területeket.

„Az amerikaiaknak azonban mindenképpen el kell hagyniuk az országot. Washingtonnak tanulnia kell az Irakban történtekből” – figyelmeztetett Aszad, felidézve, hogy Irak jogalap nélküli amerikai megszállása is azzal végződött, hogy az Egyesült Államoknak ki kellett vonnia katonáit.

Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy Donald Trump amerikai elnök „állatnak” nevezte, a szíriai államfő azt felelte: Trump kijelentése őt magát minősíti.

Damaszkusz, 2018. május 31.
A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott képen Bassár al-Aszad szíriai elnök interjút ad a Russia Today (RT) külföldre sugárzó orosz tévéállomás riporterének Damaszkuszban 2018. május 30-án. Bassár el-Aszad kijelentette, hogy az amerikai erőknek előbb vagy utóbb el kell hagyniuk Szíria területét. (MTI/EPA/SANA)

Az interjúban szóba kerültek a Szíria elleni április 13-14-i amerikai-brit-francia légicsapások. Ezzel kapcsolatban Aszad kifejtette: az amerikaiak a világnak azzal a történettel, „hazugsággal” álltak elő, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert vetett be a kelet-gútai Dúma városa ellen, holott – mint hangoztatta – a damaszkuszi kormánynak nincsenek vegyi fegyverei, és nem is állt volna érdekében egy ilyen csapást végrehajtani.

Az amerikai vádat Aszad szerint a nemzetközi közvélemény nem hitte el, de nem volt hova visszakozni, valamit tenniük kellett, még ha nem is lett belőle „nagyarányú” támadás. Ez utóbbi ugyanakkor Moszkvának volt köszönhető – tette hozzá. Szíria az orosz közreműködésnek köszönhetően ugyanis megerősítette légvédelmét. „A légvédelmi rendszereink az orosz támogatásnak köszönhetően ma már sokkal erősebbek”, ami az amerikai, brit és francia, valamint a legutóbbi izraeli légitámadásoknál is bebizonyosodott – állította Bassár el-Aszad.

Az áprilisi légitámadásban az amerikai, brit és francia erők által indított 103 rakétából a szíriai légvédelem 71-et megsemmisített.

Nyilvánvalóan a május 10-i Szíria elleni izraeli légicsapásokra utalva, Aszad az interjúban azt állította, hogy Irán katonai szerepvállalása az országban a szíriai hadsereget támogató tisztek jelenlétére korlátozódik, így az izraeli támadásnak a több tucat szíriai katona halála, illetve sebesülése mellett egyetlen iráni áldozata sem volt.

Arra a kérdésre, hogy Szíria tud-e valamit tenni az iztaeli légitámadások leállítása érdekében, Aszad azt mondta: „Az egyetlen lehetőség a légvédelmünk javítása (…) és ezen rajta vagyunk”.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »