Bebörtönzött és száműzetésben élő politikusok az új katalán kormányban

Megalakította szombaton a tartományi kormányt Katalónia új elnöke: a kabinet tagjai között két bebörtönzött volt miniszter, illetve a Spanyolországtól való elszakadási kísérlet óta száműzetésben élő két másik politikus is van.

A hétfőn beiktatott Quim Torra rendeletet adott ki az új katalán kormány tagjainak névsorával, de a kormány megalakulását Madrid még megakadályozhatja.
Katalónia Spanyolország 17 autonóm közösségének egyike, ahol tavaly október 1-én népszavazást rendeztek a függetlenségről, amelyet a spanyol kormány kezdettől fogva ellenzett és törvénytelennek tartott, az alkotmánybíróság pedig alkotmányellenesnek ítélt. A rendhagyó körülmények között megrendezett és rendőri erőszakba torkollt referendumon a katalán kormány adatai szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül összesen 2,28 millióan szavaztak, 2,04 millióan közülük Katalónia függetlenségére. A katalán kormány az eredményre hivatkozva függetlenségi nyilatkozatot terjesztett be a katalán parlamentnek, amelyet október 27-én megszavazott a függetlenségpárti többség.

Barcelona, 2018. május 14.
A függetlenségpárti Quim Torra ellép a díszsorfal elõtt a parlament épületébõl távozóban, miután Katalónia elnökévé választották Barcelonában. (MTI/EPA/ Andreu Dalmau)

Madrid még aznap menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentet, és december 21-re előrehozott tartományi választásokat írt ki. A történtek miatt a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben is eljárást kezdeményezett a spanyol legfőbb ügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt.  A decemberi választást szűk többséggel a függetlenségpártiak nyerték.

A tartományi kormány 14 „tanácsosa” közül ketten, Jordi Turull és Joseph Rull előzetes letartóztatásban van Madridtól nem messze. Antoni Comin és Lluis Puig i Gordi pedig Belgiumban él, ahová Carles Puigdemont katalán elnökkel menekültek a kormány menesztése után.

 A tartományi parlament által hétfőn megválasztott Quim Torrát elődje, Puigdemont választotta ki erre a tisztségre, aki ma is „legitim elnöknek” tartja magát.

Puigdemont Németországban várja, hogy a bíróság döntsön a spanyol igazságszolgáltatás kiadatási kérelméről, amely lázadás miatt akarja más szakadár vezetőkkel együtt felelősségre vonni.

A katalán függetlenség keményvonalas támogatójának számító Torra felszólította a madridi kormányt, hogy vessen véget a közvetlen kormányzásnak a tartományban.
Mariano Rajoy spanyol kormányfő közölte, hogy amíg hivatalba nem lép a teljes és törvényes katalán kormány, Madrid nem engedi át a tartomány irányítását.

Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő pénteken közölte, hogy a bebörtönzött politikusok felvételét a kormánylistára el fogják utasítani a bíróságok, mint ahogyan megakadályozták azt is, hogy őrizetben lévő vagy külföldön tartózkodó politikus legyen a tartomány elnöke.

„Az új katalán kormány összetétele világos üzenet, hogy továbbra is fenn akarják tartani a problémákat, a konfliktust és a provokációkat” – írta a Twitteren Xavier García Albiol néppárti politikus Torra bejelentése után.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forráás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »