Amerikai szankciók a venezuelai választások árnyékában

Az Egyesült Államok azért rendelt el újabb szankciókat vezető venezuelai politikusok és tisztségviselők ellen, hogy károsan befolyásolja a vasárnapi elnökválasztást ebben a latin-amerikai országban – hangsúlyozza szombati közleményében a venezuelai kormány.

Nicolás Maduro elnöknek – a vasárnapi választás egyetlen esélyes jelöltjének – kabinetje arra utalt ezzel, hogy az amerikai pénzügyminisztérium pénteken újabb gazdasági szankciókat léptetett életbe Venezuela ellen. A büntetőintézkedések ezúttal négy venezuelai állampolgárra és három, floridai székhelyű vállalatra vonatkoznak.

A szankciók érintik Diosdado Cabello Rondónt, a Nicolás Maduro elnök vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) alelnökét (aki 2012 és 2016 között parlamenti elnök volt), akárcsak testvérét, José David Cabello Rondónt, feleségét, Marleny Josefina Contreras Hernández turisztikai minisztert, valamint Rafael Alfredo Sarria Díaz vállalkozót. A büntetőintézkedések keretében befagyasztották e személyek amerikai területen lévő vagyonát, és megtiltották amerikai üzleti szereplőknek, hogy pénzügyi műveleteket végezzenek e személyekkel.

Caracas, 2018. május 18.
Hugo Chávez néhai elnököt ábrázoló bábu Nicolás Maduro venezuelai elnök caracasi kampánygyûlésén (MTI/EPA/Cristian Hernández)

A pénzügyi tárca közlése szerint Washington célja a caracasi vezetés elleni nyomásgyakorlás. Az Egyesült Államok ugyanis kifogásolja a venezuelai kormánynak a politikai ellenfeleivel szembeni kemény fellépését, támadva ugyanakkor a venezuelai politikai elit egyes tagjainak korruptságát.
„A venezuelai nép olyan korrupt politikusok uralma alatt szenved, akik egyre inkább kiterjesztik hatalmukat, miközben saját zsebüket tömik” – állapította meg pénteki közleményében Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter. Úgy fogalmazott: az említett politikusok kihasználják hivatalos tisztségüket, hogy részt vegyenek a kábítószer-kereskedelemben, a pénzmosásban, az állami alapok hűtlen kezelésében.

Maduro kormánya ugyanakkor közleményében úgy fogalmazott: ezek a szankciók Donald Trump amerikai elnök „módszeres agresszív kampányának” a részét képezik, nincs törvényes alapjuk. „Nincs semmi meglepő abban, hogy az újabb választás előestéjén, amikor a venezuelai nép kiállásra készül demokráciája mellett, szembeszállva az imperialista agresszióval – amely megpróbálja kisiklatni e demokráciát -, az amerikai rezsim megkísérli a választások szabotálását” – olvasható a caracasi közleményben.

Ami Diosdado Cabellót illeti, ő már több év óta az amerikai támadások célkeresztjében van. Már 2015 májusában kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással gyanúsították a parlament akkori elnökét. „Komoly bizonyítékok igazolják, hogy Diosdado Cabello parlamenti elnök, az ország második számú vezetője a (kábítószercsempész) kartell egyik vezetője, ha nem egyenesen a feje” – állította akkor az amerikai igazságügyi minisztérium egyik szóvivője.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »