Finisben az olasz kormányalakítás, radikális változások várhatók

Továbbra is minél gyorsabb római kormányalakítást ígér az egymással egyre nagyobb feszültségben tárgyaló, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga. Az olasz sajtó szerdára megszerezte a közös kormányprogram vázlatát, amelyben „árnyékkormány” felállítása és az euróövezetből való kilépés mechanizmusa is szerepel.

Luigi Di Maio, az M5S és Matteo Salvini, a Liga vezetője utolsó kijelentései szerint akár már szerdán bejelenthetik az új olasz kormány megalakulását. Salvini éjszakai közösségi videójában kijelentette: „ha sikerül, akkor ez a kormány igazi bomba lesz, ha nem, akkor megyünk megint választani”.

Más információk szerint a már egy hete egyeztető két párt kedden majdnem feladta, mert számos kérdésben továbbra sem sikerült közös nevezőre jutniuk. Viták kísérik a miniszterelnök személyét: az is felmerült, hogy Di Maio és Salvini egymást váltva vezetné a római kormányt.

Az olasz sajtóban közölt közös kormányprogram majdnem negyvenoldalas vázlata azt mutatja, hogy kormányra jutva az M5S és a Liga is meg akarja valósítani választási ígéreteit.

Az M5S által szorgalmazott alapjövedelem összegét a program havi 780 euróban szabja meg és közmunkához köti. A Liga az EU-szerződések újratárgyalását akarja megvalósítani, az Olaszországban tartózkodó félmillió illegális bevándorló kiutasítását, az olaszországi mecsetek bezárását.

A születendő kormány a büntetőjog szigorítását, a ténylegesen letöltendő börtönévek emelését szorgalmazza. A programvázlatban az euróövezetből való kilépésről szóló népszavazás szerepel is. Újdonságot jelent, hogy az M5S-Liga a hivatalos miniszteri csapat mellett „árnyékkormány” felállítását tervezi döntési jogkörökkel. A kormányprogram az Európai Központi Banktól 250 milliárd euró értékben kéri az olasz államadósság elengedését. Az M5S-Liga tagadta, hogy a kiszivárgott dokumentum eredeti lenne.

Kapcsolódó cikkeink:

Elemzők sem látják a március 4-ei választások óta újabb és újabb fordulatokkal zajló kormányalakítási folyamat végét. A felmérések szerint a helyzet fokozatosan gyengíti Luigi Di Maiót: a választásokon legnagyobb pártként végzett M5S vezetője vagy kormányra jut, vagy elsöpri saját mozgalmának haragja. Az M5S gyengítése a Liga és a jobbközép támogatottságát növeli, de a kormányalakítás kudarca Matteo Salvini erejét is felemésztheti. Salvini folyamatosan egyeztet Silvio Berlusconival, aki sosem titkolta, hogy az M5S-Liga kormány megalakulása ellen szurkol.

Az Il Foglio jobbközép napilap úgy látja, a két párt saját magát hozta nehéz helyzetbe: hiába sikerül kormányt alakítani, vagy abba buknak bele, hogy elárulják választási ígéreteiket, vagy abba, hogy bevezetik lehetetlen és „szalonképtelen” terveiket. Az olasz populista, euroszkeptikus M5S-Liga-kormánnyal „új barbárok szállják meg Rómát” a Financial Times cikke szerint.

Luigi Di Maio videóban elutasította az EU által is megfogalmazott kritikákat, hangsúlyozva, hogy senki sem engedheti meg magának, hogy lenézze azt a 17 millió olaszt, aki az M5S-re és a Ligára voksolt.

A két párt a közös programot a hétvégén akarja megszavaztatni saját tagjaival. Kudarc esetén utolsó megoldás az államfő által kinevezendő szakértői kormány lehet.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »