Fokozódik a konfliktus a Gázai övezetben

Tizenhat palesztin tüntetőt lőttek le izraeli katonák a Gázai övezet határánál kirobbant összecsapásokban hétfőn – közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

A palesztin vörös félhold 512 palesztin sebesültről tud. A sebesültek száma folyamatosan nőtt délelőtt óta. A tizenhat halálos áldozattal hatvan fölé emelkedett a tiltakozások márciusi kezdete óta izraeli katonák által lelőtt palesztinok száma. A hétfői tüntetés sérültjei között van hat újságíró, köztük az algériai tévé tudósítója is.

Az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat az izraeli „blokád” ellen, a palesztinok hazatérésének jogát követelve. Hétfőn ismét ezrek gyűltek össze a határkerítés közelében, mert ezen a napon nyílik meg a Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség. Ráadásul ez Izrael Állam megalapításának 70. évfordulója, amit az arabok Nakbának, vagyis katasztrófának neveznek.

Gázai övezet, 2018. május 4. Palesztin tüntető csúzlival lő izraeli katonákra a Gázai övezet déli részén 2018. május 4-én. Az izraeli határ mellett a hatodik egymás utáni pénteken tartott tüntetésen százhetven palesztin megsebesült, az egyikük súlyosan. (MTI/EPA/Mohammed Szaber)

Gázai övezet, 2018. május 4.
Palesztin tüntető csúzlival lő izraeli katonákra a Gázai övezet déli részén 2018. május 4-én. Az izraeli határ mellett a hatodik egymás utáni pénteken tartott tüntetésen százhetven palesztin megsebesült, az egyikük súlyosan. (MTI/EPA/Mohammed Szaber)

Az izraeli hadsereg röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. Izrael váltig állítja, hogy katonái nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot. A hadsereg közleményében arról tájékoztatott, hogy „zárt katonai övezetnek” nyilvánította a gázai határ menti területet.

Az izraeli felszólítás ellenére egyes tüntetők megpróbálták megrongálni a kerítést, hogy átjussanak Izrael területére. A tiltakozók gumiabroncsokat égettek, kövekkel  dobálták a katonákat, és ismét égő tégelyekkel felszerelt papírsárkányokat eregettek, hogy lángra lobbantsák a területet. A katonák könnygránátokat vetettek be ellenük, és határsértési kísérletek esetén fegyverüket használták.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat közölte, hogy a Hamász egyik tagjának kihallgatása révén olyan információkhoz jutottak, hogy az iszlamista szervezet célja az, hogy fegyvertelen civilek ezreit küldi a kerítéshez, s miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Reuters/AP/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »