Trump újabb döntése miatt aggódhat a világ

Egybehangzó értékelések szerint Trump döntése nyomán éleződni fog a feszültség az Egyesült Államok és az Iránnal kötött szerződés többi aláírója között és általánosságban a Közel-Keleten is.

Irán egyelőre nyugton marad

Az iráni atomprogramról kötött szerződésből történő amerikai kilépés ellenére Irán egyelőre tartja magát az egyezményben foglaltakhoz és kész folytatni a munkát a többhatalmi szerződést aláíró többi országgal – mondta az állami televízióban közvetített beszédében Haszan Róháni iráni elnök kedden. Hozzátette ugyanakkor, hogy miután az Egyesült Államok bejelentette kilépését a többhatalmi szerződésből, újrakezdhetik az urándúsítást, amelyet a 2015-ben aláírt megállapodás értelmében korlátoztak.

Róháni közölte: utasította az iráni atomenergia-ügynökséget, hogy tegyen előkészületeket, hogy szükség esetén folytatni tudják a korlátlan urándúsítást. Hozzáfűzte azonban, hogy várnak néhány hetet az erről szóló döntéssel. Ez idő alatt tárgyalni akarnak az egyezmény többi részesével.

Brit-francia-német közlemény: sajnálatos és aggályos Trump döntése

Az amerikai döntést sajnálatosnak és aggodalmat keltőnek nevezte kedd este Londonban kiadott közös közleményében a brit miniszterelnök, a francia államfő és a német kancellár. A három ország alig burkolt utalást tett arra is, hogy nem kíván gazdasági szankciókat alkalmazni Irán ellen, és szintén kevéssé leplezett diplomáciai megfogalmazásokkal követeli, hogy Washington tartózkodjék a megállapodás végrehajtását akadályozó lépésektől az iráni egyezményben továbbra is részes országokkal szemben. (Trump ugyanis kijelentette, hogy nem csak Irán számíthat szankciókra, hanem minden olyan ország, amely segítséget nyújt Iránnak nukleáris programjában.)

Washington, 2018. május 8. Donald Trump amerikai elnök mutatja az aláírásával ellátott rendeletet az Irán elleni szankciók visszaállításáról a washingtoni Fehér Házban 2018. május 8-án, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerzõdésbõl. (MTI/AP/Evan Vucci)

Washington, 2018. május 8.
Donald Trump amerikai elnök mutatja az aláírásával ellátott rendeletet az Irán elleni szankciók visszaállításáról a washingtoni Fehér Házban 2018. május 8-án, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. (MTI/AP/Evan Vucci)

Theresa May, Emmanuel Macron és Angela Merkel a közös közleményben – amelyet a brit kormányfő londoni hivatala tett közzé – leszögezi, hogy a három európai hatalom változatlanul elkötelezett az egyezmény érvényben tartása mellett, mivel a megállapodás továbbra is fontos a közös biztonsági érdekek szempontjából.

A kommüniké felhívja a figyelmet arra, hogy az Iránnal aláírt megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag hagyta jóvá 2231-es számú határozatával, amely változatlanul az iráni nukleáris programmal kapcsolatos viták rendezésének kötelező nemzetközi jogi erővel bíró keretrendszere.

May, Macron és Merkel felszólította a megállapodás összes érintett országát, hogy tartsák fenn elkötelezettségüket a szerződés maradéktalan végrehajtása mellett, és felelősségteljes szellemben cselekedjenek.

A Downing Street által kiadott közös felhívásban a három európai vezető hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szerint Irán folyamatosan tartja magát a megállapodásban vállalt korlátozásokhoz, és ennek következtében a világ biztonságosabbá vált.

Mindezek alapján a három európai hatalom továbbra is részese marad az Iránnal kötött megállapodásnak, és folytatja együttműködését az egyezményben maradó többi aláíró országgal a szerződés érvényben tartásának biztosítására – szögezi le London, Párizs és Berlin közös közleménye. A kommüniké szerint ebbe beletartozik az is, hogy biztosítani kell az iráni népnek azokat a gazdasági előnyöket, amelyek a nukleáris programról kötött megállapodáshoz kapcsolódnak.

A három vezető arra biztatta Iránt, hogy visszafogottan reagáljon az Egyesült Államok döntésére. A közlemény ugyanakkor felhívja Teherán figyelmét arra, hogy változatlanul teljesítenie kell a megállapodásból eredő kötelezettségeit.

Az EU elkötelezett a nukleáris egyezmény fenntartása mellett

Az Európai Unió továbbra is elkötelezett az Iránnal kötött nukleáris megállapodás fenntartása mellett – szögezte le kedden Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, sajnálatát fejezve ki Donald Trump amerikai elnök bejelentése miatt. Rövid sajtónyilatkozatában Mogherini arra szólította fel a nemzetközi közösség többi tagját, hogy az Egyesült Államok kilépésének ellenére is őrizzék meg a 2015-ben aláírt többhatalmi egyezményt, az ugyanis kulcsfontosságú a közel-keleti térség, Európa, illetve az egész világ biztonsága szempontjából.

Kijelentette, hogy a szerződés tizenkét év munkájának az eredménye, működik, eddig elérte a célját, vagyis garantálta, hogy Irán nem fejleszt atomfegyvereket. Rámutatott, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az utóbbi években ellenőrzései során rendre megerősítette, hogy az iszlám köztársaság teljesíti vállalásait, és hozzátette, ameddig ez így marad, addig az Európai Unió is kitart a megállapodás teljes körű végrehajtása mellett.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy az új fejlemények egységes európai megközelítést igényelnek, az uniós vezetők erről is tárgyalni fognak jövő heti szófiai csúcstalálkozójukon.

Törökország: az amerikai döntés bizonytalansághoz és új konfliktusokhoz fog vezetni

Bizonytalansághoz és új konfliktusokhoz fog vezetni az Egyesült Államok döntése arról, hogy egyoldalúan kilépett az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből – írta keddi Twitter-bejegyzésében Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője. Ibrahim Kalin egyúttal megjegyezte, hogy Törökország továbbra is ellene van a nukleáris fegyvereknek.

Nihat Zeybekci török gazdasági miniszter nem sokkal az amerikai bejelentés után közölte, hogy Törökország folytatni fogja a kereskedelmet Iránnal, és ezért senki másnak nem tartozik magyarázattal.

Erdogan szerdán bírálta Trump döntését, mondván: „Nem léphetnek ki a nemzetközi megállapodásokból, amikor a kedvük úgy tartja.”

A Közel-Kelet egyik kulcsszereplőjeként Törökország kétoldalú ellentéteik ellenére gyakorlatias viszonyt ápol Iránnal. A két ország kereskedelmi és turisztikai együttműködésén kívül a szíriai kérdésben is folyamatos kommunikációt folytat annak ellenére, hogy szembenálló táborokat támogatnak.

Oroszország mélyen csalódott

Különösen aggasztó, hogy az Egyesült Államok újfent az államok többségével szembe menően, kizárólag önös érdekből, a nemzetközi jogot durván megsértve cselekedett, amikor felmondta az iráni atomprogramról szóló 2015-ös egyezményt – közölte kedden az orosz külügyminisztérium. A külügyi tárca szerint Oroszország mélyen csalódott Donald Trump amerikai elnök döntése miatt.

„A Közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) nem kizárólag az Egyesült Államok érdeme, hanem az egész nemzetközi közösségé, amely ismételten megerősítette, hogy érdekelt az egyezmény megőrzésében, annak hosszú távú, következetes megvalósításában a nemzetközi, valamint regionális béke és biztonság, illetve az atomfegyverek elterjedését akadályozó nemzetközi rendszer megerősítése érdekében” – húzta alá a minisztérium.

A közlemény hangsúlyozta, hogy a május 8-i döntés újabb bizonyítéka annak, hogy Washington képtelen tárgyalásokat folytatni, és „mutatja azt is, hogy az amerikai fenntartás Irán teljesen törvényes nukleáris tevékenységével szemben mindössze ürügy a politikai számlák rendezésére”.

Oroszország továbbra is aktívan azon lesz, hogy fejlessze kapcsolatait Iránnal, valamint a politikai párbeszédet Moszkva és Teherán között. Mindemellett kész az úgynevezett atomalku többi részes államával is a további együttműködésre.

Az orosz külügyminisztérium emellett úgy értékelte, hogy Trump döntésével aláásta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) fűzött nemzetközi bizalmat is, hiszen a szervezet az utóbbi években ellenőrzései során rendre megerősítette, hogy az iszlám köztársaság teljesíti vállalásait.

Izrael és Szaúd-Arábia üdvözölte Trump döntését

Izrael nagyra becsüli és támogatja Donald Trump döntését, amelyet Benjámin Netanjahu miniszterelnök bátornak és helyesnek nevezett az izraeli tévécsatornákon élő adásban közvetített beszédében.

„Erőteljesen válaszolunk minden támadásra” – hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök, s Trump lépését támogatva közölte, hogy Irán dollármilliárdokat költött katonai céljaira Szíriában, Jemenben és más közel-keleti országokban.

Netanjahu azt is kijelentette, hogy a 2015-ös nukleáris megállapodás pénzt biztosított Iránnak, és lehetővé tette, hogy atombombák teljes arzenáljához elégséges uránt dúsítson.

Az izraeli miniszterelnök múlt héten azt állította az izraeli hírszerzés által megszerzett bizonyítékokra hivatkozva, hogy Irán évek óta hazudott, és nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozott, s így az iráni atomalku is hazugságon alapult.

Izrael szerint Irán titokban atomfegyvert fejlesztett

Szaúd-Arábia vezetése teljes mértékben támogatja és üdvözli Donald Trump amerikai elnök döntését. A szaúdi külügyminisztérium kedd este kiadott közleménye szerint Irán arra használta fel a többhatalmi szerződés nyomán a szankció feloldásából származó gazdasági előnyöket, hogy destabilizálja a közel-keleti térséget.

Megkezdték az egyeztetéseket a vállalatokkal a szankciókról

Megkezdte az egyeztetéseket az Irán elleni szankciókról a vállalatokkal Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter kedden, a kora esti órákban. Mnuchin sajtókonferencián hangsúlyozta: Donald Trump amerikai elnök a szankciók visszaállításával akarja elérni, hogy Irán új egyezményt kössön atomprogramjáról.

A pénzügyminiszter bejelentette: ezután nem engedélyezik a Boeing és az Airbus repülőgépgyártó cégeknek, hogy polgári repülőgépeket, vagy alkatrészeket adjanak el Iránnak.

A Boeing szóvivője, Gordon Johndroe kedden közölte: a cég, ahogyan eddig is, ezután is együttműködik a kormányzattal. Dennis Muilenburg, a Boeing vezérigazgatója a múlt hónapban arról nyilatkozott, hogy a cégnek nincs rendelésállománya Iránból. Nyilatkozatát azután tette közzé, hogy 2018 elején kellett volna teljesítenie az Iránnal még 2016 decemberében kötött, 16,6 milliárd dollár értékű szerződés első szállításait. Az Iran Air iráni nemzeti légitársaság 15 Boeing 777-es típusú repülőgépet és további alkatrészeket rendelt.

A több iráni légitársasággal szerződést kötő európai repülőgépgyártó Airbus kommunikációs vezetője, Rainer Ohler kedden délután úgy nyilatkozott: a cégnél egyelőre tanulmányozzák Washington döntését, és kell egy kis idő ahhoz, hogy „döntsenek azokról a lépésekről, amelyek a vállalati politikát összeegyeztetik a szankciós előírásokkal”.

  • A szankciókról bővebben
Az amerikai pénzügyminisztérium rögtön azután tette közzé honlapján a szankciók újbóli érvénybe léptetéséről szóló közleményét, hogy Donald Trump elnök közölte döntését az atomalku felmondásáról.

A közlemény szerint a tárca 180 nap múlva a kőolaj-kereskedelemre vonatkozó szankciókat, 90 nap múlva pedig a polgári repülőgépek és alkatrészeik eladására vonatkozó büntetőintézkedéseket lépteti életbe. Bevezeti továbbá a fémkereskedelemre, az acél-, és szénexportra, valamit az alumínium-eladásokra vonatkozó korábbi szankciókat is. A 90 nap elteltével, augusztus 6-tól a minisztérium minden engedélyt visszavon, amely amerikai vállalatoknak lehetővé tette, hogy üzleti tárgyalásokat folytassanak Iránnal.

Forrás: MTI / Reuters / TASZSZ / AFP / APA / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »