Izrael szerint Irán titokban atomfegyvert fejlesztett

Irán hazudott, és nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozott, s így az iráni atomalku is hazugságon alapult – állította az izraeli hírszerzés által megszerzett bizonyítékokra hivatkozva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő este.

Az izraeli televíziócsatornák élő adásban közvetítették a kormányfő bejelentését, mely szerint Izrael birtokába jutott az iráni titkos atomarchívum. Ez alapján Teherán hazudott, mert az Amad projekt keretében atombombát próbált előállítani – tette hozzá.

Netanjahu állítása szerint a korábbi atomprogram vezetői más szervezeti egységek keretében tovább dolgoztak. Felszólította Donald Trump amerikai elnököt, hogy „megfelelő döntést” hozzon a közeli napokban, amikor a 2015-ben aláírt nemzetközi atomalku megújításáról hoz határozatot. A megállapodásban az iszlám köztársaság kötelezettséget vállalt atomprogramjának korlátok közé szorítására, cserébe a vele szemben alkalmazott, kiterjedt szankciók feloldásáért.

Az izraeli kormányfő beszéde kezdetén közölte, hogy az izraeli hírszerzés egy Teheránban található raktárból „fél tonna” dokumentumot szerzett meg: mintegy ötvenötezer oldal és ezen kívül még ötvenezer dokumentum, valamint száznyolcvanhárom CD birtokába jutott, amelyek alapján elmondható, hogy az iráni vezetők hazudtak, amikor tagadták, hogy atombomba előállítását tervezték.

epaselect epa06702932 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu as he describes how Iran has continued with its nuclear capabilities with the purpose of making atomic weapons, in the Israeli Defense Ministry in Tel Aviv, Israel, 30 April 2018. EPA/JIM HOLLANDER

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök leleplező beszéde Irán atomprogramjáról Tel-Avivban, 2018. április 30-án. (EPA/JIM HOLLANDER)

Jeruzsálem már megosztotta az Egyesült Államokkal, és a jövőben megosztja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) is a leleplező dokumentumokat, amelyek a múltbeli Amad tervet mutatják be. E terv szerint öt darab, ballisztikus rakétával célba juttatható, a hirosimai bomba ötszörös erejével rendelkező robbanófej megtervezésén és előállításán dolgoztak, ami „meggyőző bizonyítékot” szolgáltat arra, hogy hazudtak terveikről a nemzetközi közösségnek.

„2017-ben Irán egy szigorúan titkos helyre költöztette az iratanyagot Teheránban” – közölte Netanjahu, és hangsúlyozta, hogy tovább folytak a munkálatok. „Még a megállapodás után is folytatták a nukleáris fegyverekről szóló tudásuk megőrzését és növelését jövőbeli felhasználás végett” – mondta, cáfolva azt az iráni állítást, mely szerint felhagytak nukleáris terveikkel.

Az USA régóta tud az iráni atomprogramról

Washington régóta tud az iráni atomprogramról – közölte helyi idő szerint hétfőn este kiadott kommünikéjében a Fehér Ház Washingtonban. Sarah Huckabee Sanders később javított a közleményen.

A közlemény leszögezte: azok az információk, amelyeket hírszerzési forrásokra hivatkozva Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hozott nyilvánosságra, tartalmaznak Washington számára is „új és sürgető elemeket” Teherán azon erőfeszítéseiről, hogy „rakétákkal célba juttatható atomfegyvereket” fejlesszen ki. „Ezek a tények megegyeznek azzal, amit az Egyesült Államok régóta tud: hogy Iránnak erőteljes, titkos atomfegyver-programja van, amelyet sikertelenül ugyan, de megpróbált elrejteni a világ és saját népe elől” – fogalmazott az amerikai elnöki hivatal közleménye.

Sarah Huckabee Sanders a közleményt eljuttatta a hírügynökségeknek, ám később a Fehér Ház honlapján a kommünikének olyan változata jelent meg, amely már múlt időben fogalmaz az iráni atomprogramról: vagyis a mondat úgy végződik, hogy „Iránnak erőteljes, titkos atomfegyver-programja volt, amelyet sikertelenül ugyan, de megpróbált elrejteni a világ és saját népe elől”. Az AP amerikai hírügynökség információi szerint a Fehér Ház elírásra hivatkozott.

A Fehér Ház egyúttal bejelentette, hogy a Netanjahu által nyilvánosságra hozott információkat részletekbe menően megvizsgálják.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn este újságíróknak megerősítette, hogy az Izrael által nyilvánosságra hozott információk megbízhatóak és jó részük eddig valóban nem került nyilvánosságra. Az amerikai diplomácia irányítója – aki hétfőn délután Izraelben megbeszélést folytatott Netanjahuval, majd Jordániába repült – a kíséretében utazó újságíróknak nyilatkozott a repülőgépen. Elmondta, hogy az új dokumentumok pontosan kirajzolják majd az iráni atomprogram léptékét. Hozzátette: Washington szorgalmasan dolgozik azon, hogy az iráni vezetéssel 2015-ben kötött többhatalmi atomegyezmény hiányosságait „kijavítsák”.

  • Későbbi felhasználás?
A washingtoni Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet elnöke, David Albright szerint a legfontosabb kérdés, hogy Irán miért nem semmisítette meg ezeket a dokumentumokat. Elmondása szerint ugyanis ha ezek valóban léteznek, akkor Irán csakis azért tarthatta meg őket, hogy egyszer segítségükkel atomfegyvert fejlesszen.

„Megsemmisíthették volna ezeket a dokumentumokat, mégis, óvatosan védték és rejtegették őket azzal a szándékkal, hogy újra felhasználják őket, amikor elindítják fegyverprogramjukat” – fogalmazott.

Az atomalku sorsán túl az izraeli hírek a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló megállapodás kapcsán is aggodalmat keltenek, ennek ugyanis Irán is tagja. Ha Netanjahu állításai bebizonyosodnak, az azt jelenti, hogy Irán közel 20 éven át szisztematikusan hazudott a fegyverellenőröknek is.

Irán máris tagad

Gyermeteg és nevetséges játszmának nevezte hétfőn Abbász Arákcsi iráni diplomata, a teheráni külügyminiszter politikai helyettese Benjámin Netanjahu bemutatóját arról, hogy Irán hazudott, és a 2015-ös atomalku megkötése előtt igenis megpróbált atomfegyvert kifejleszteni. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pedig a Twitteren azt írta, hogy mindössze régi állítások újracsomagolásáról van szó.

„Micsoda időzítés! A farkast kiáltó fiú összehangolt módon pont pár nappal május 12-e előtt áll elő az állítólagos hírszerzési információkkal” – írta az iráni diplomácia vezetője a közösségi oldalon.

Május 12-e azért jelentős, mert Donald Trump amerikai elnök, aki szerint a 2015-ös atomalku hemzseg a hibáktól, eddig adott időt a megállapodás módosítására. Ettől egyébként mind Irán, mind a többi nyugati ország és Oroszország is elzárkózik. Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint is betartja az egyezséget. A tárgyalásokat nyugati részről az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vezette, aki szerint  a megállapodás bevált és működik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az egész megállapodásra egyébként azért volt szükség, mert a nyugati országok is azt gyanították, hogy Irán 2003-ban lelepleződött, titkos atomprogramja nem csak békés célokat szolgált. Ezért is sújtották szankciók egész sorával az iszlám köztársaságot, míg 2015-ben bele nem egyezett, hogy korlátozza nukleáris tevékenységét. Gérard Araud washingtoni francia nagykövet a Twitteren azt írta, hogy az Irán 2015 előtti atomprogramjára vonatkozó információk éppen az atomalku mellett és nem ellene szólnak.

Eran Eción, aki korábban a nemzetbiztonsági főtanácsadó helyettese volt az izraeli kormány mellett, azt írta a Twitteren, hogy Netanjahu sem füstölgő pisztolyt nem mutatott be, sem olyan bizonyítékkal nem állt elő, amely azt támasztaná alá, hogy Irán most is atomfegyvert fejleszt vagy bármilyen módon megsérti a 2015-ös egyezséget.

A német kormány egyik szóvivője tudatta: tanulmányozzák az izraeli kormány információit, de az atomalku független ellenőrzését fenn kell tartani.

Trump nem zárja ki új tárgyalások lehetőségét Teheránnal

Donald Trump amerikai elnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy tárgyalásokat kezdjenek az iráni atomprogram korlátozását célzó új megállapodásról, amely felváltaná az e kérdésről 2015-ben kötött, Trump által többször bírált szerződést. Trump erről a Muhammadu Buhari nigériai államfővel tárgyalásuk után közösen tartott sajtóértekezletén beszélt Washingtonban.

A sajtókonferenciát percekkel azt követően tartották, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő izraeli hírszerzési információkra hivatkozva azt állította, hogy Irán nem mondott igazat 2015-ben és valójában atomfegyver kidolgozásán munkálkodik.

Donald Trump újságírói kérdésre sem kívánta kommentálni az izraeli miniszterelnök szavait, de leszögezte: mindig is azt az álláspontot képviselte, hogy a többhatalmi atomalku rossz. Emellett hangsúlyozta, hogy nem zárja ki egy új megállapodás megtárgyalását Iránnal.

Forrás: MTI/Reuters/AFP / Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek