Kilenc év után először tartanak parlamenti választást Libanonban

Megnyíltak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek Libanonban, ahol kilenc év után most tartanak először parlamenti választásokat.

A mintegy 3,7 millió szavazásra jogosult állampolgár – megerősített biztonsági intézkedések mellett – közép-európai idő szerint este hat óráig adhatja le voksát. A 15 választókörzet eredményeit várhatóan hétfőn teszik közzé.

Az AFP francia hírügynökség előrejelzése szerint a 128 fős törvényhozásban várhatóan a hagyományos pártok – közöttük a Szíriával és Iránnal szövetséges befolyásos síita iszlamista párt, a Hezbollah – lesznek többségben. A fő verseny így a nyugati országok támogatását élvező, Rafík Haríri szunnita politikus vezette pártszövetség és a síita Hezbollah között dől majd el.

Bejrút, 2018. április 10. Választási plakátot helyeznek el egy ház homlokzatán munkások Bejrútban 2018. április 10-én. Libanonban kilenc év után először, 2018. május 6-án rendeznek parlamenti választásokat, a 128 parlamenti helyért 976 jelölt, köztök 111 nő indul. (MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Bejrút, 2018. április 10.
Választási plakátot helyeznek el egy ház homlokzatán munkások Bejrútban 2018. április 10-én. Libanonban kilenc év után először, 2018. május 6-án rendeznek parlamenti választásokat, a 128 parlamenti helyért 976 jelölt, köztük 111 nő indul. (MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Az elmúlt években az ország sorozatos politikai válságokat élt át, és ha hajszálnyira is, de a kényes geopolitikai helyzete ellenére – a háború dúlta Szíria, valamint Izrael között – sikerült elkerülnie az erőszak elterjedését.

Libanonban a mély nézetkülönbségek, sőt néha ellenségeskedés ellenére az egymással versengő politikai erők konszenzussal hozzák meg a fontosabb politikai döntéseket. Erre emlékeztetett szombat este a BBC arab nyelvű műsorának adott interjújában Michel Aún köztársasági elnök is.

„Közmegegyezéssel hozott döntésekkel dolgozunk. Ha győzünk, mindnyájan győzni fogunk. Ha veszítünk, mind veszíteni fogunk” – jelentette ki az államfő.

Legutoljára 2009-ben tartottak Libanonban parlamenti választásokat. A törvényhozás – egyebek mellett a szíriai polgárháború kiszélesedése jelentette biztonsági veszélyekre hivatkozva – három alkalommal hosszabbította meg a saját mandátumát.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »