Megint Szíriában bombázott az iraki légierő

Újabb légicsapást hajtott végre az iraki légierő az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai állásai ellen – jelentette be vasárnap Haider al-Abádi iraki miniszterelnök hivatala.

A közlemény szerint a légicsapás célpontja ezúttal a dzsihadisták parancsnokai által használt, az északkelet-szíriai Haszeke tartományban fekvő Dasisa város közelében telepített állás volt.

Az iraki légierő több légicsapást hajtott végre tavaly Szíriában Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának és az IÁ ellen harcoló, Egyesült Államok vezette katonai koalíciónak a jóváhagyásával.

Az IÁ fegyveresei 2014 nyarán jelentős területeket foglaltak el Irakban. Ellenőrzésük alá vonták a második legnagyobb iraki várost, Moszult, Ninive kormányzóság székhelyét, és kinevezték a „kalifátusuk” fővárosává. A nemzetközi szövetségesek támogatásával az iraki kormányerők 2015-ben nagyszabású offenzívát indítottak a dzsihadisták kezén lévő területek visszafoglalásáért. 2017 decemberében Abádi bejelentette az IÁ végleges vereségét, ugyanakkor többször is hangsúlyozta, hogy a terrorizmus veszélye továbbra is fennáll.

Szíria már jó ideje mágnesként vonzza a légicsapásokat, egy hónapon belül ez volt az ötödik ilyen alkalom:

Utóbbi művelet eredményeképpen 36 dzsihadista halt meg, közöttük Abu Lakman asz-Szúri, Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam fejének a toborzásért és a fegyveresek Irakba történő felvonultatásáért felelős helyettese. Bagdadi kormányközlés szerint az iraki haderő Damaszkusszal egyeztetve járt el, miután tisztázta a részleteket Iránnal és Oroszországgal is. Az iraki védelmi minisztériumban hangsúlyozták, hogy folytatják a szíriai légi műveleteket mindaddig, amíg teljesen meg nem szűnik az IÁ jelentette fenyegetés.

Forrás: Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »