Folytatódik az örmény válság

A jereváni parlament keddi rendkívüli ülésén nem választotta meg miniszterelnökké Nikol Pasinján örmény ellenzéki vezetőt.

Az ellenzéki politikus jelöltségét a kormányfői tisztségre mindössze 45 képviselő támogatta 56 ellenében, Pasinjánnak viszont megválasztásához 53 voksra lett volna szüksége a 105 tagú törvényhozásban. Ara Babloján házelnök bejelentette, május 8-án fognak újabb szavazást tartani a miniszterelnök személyéről.

Pasinján – aki egyben az egyetlen jelölt volt a tisztségre a keddi voksoláson – felszólította az egyes képviselőket, hogy párthovatartozástól függetlenül szavazzanak rá, miután a kormányzó Köztársasági Párt korábban úgy döntött, hogy nem támogatja az ellenzéki vezetőt.

„Vitáival a Köztársasági Párt végérvényesen és visszavonhatatlanul megsemmisítette magát. Ez az önmegsemmisítés végső fokozata” – hangoztatta Pasinján. Beszédében a kormánypárt döntését a „nép megsértésének” nevezte. Szerinte a Köztársasági Párt hadat üzent saját népének, ezért nem szabad tovább léteznie. Egyben felszólította a parlament előtti téren várakozó több ezer hívét, hogy várjanak, míg nem csatlakozik hozzájuk.

A számára sikertelenül véget ért voksolást követően Pasinjánt éljenző tömeg fogadta a téren. Az ellenzéki vezető felszólította a rendőröket, hogy tegyék le pajzsaikat és csatlakozzanak tüntetőihez.

Jereván, 2018. május 1. Nikol Pasinján örmény ellenzéki vezető beszél támogatóihoz a Jerevánban tartott tüntetésen 2018. május 1-jén, miután Pasinjánt nem választotta meg miniszterelnökké a parlament a rendkívüli ülésén. Az ellenzéki politikus jelöltségét a kormányfői tisztségre mindössze 45 képviselő támogatta, Pasinjánnak viszont megválasztásához 53 voksra lett volna szüksége a 105 tagú törvényhozásban. (MTI/EPA/Zurab Kurtsikidze)

Jereván, 2018. május 1.
Nikol Pasinján örmény ellenzéki vezető beszél támogatóihoz a Jerevánban tartott tüntetésen 2018. május 1-jén, miután Pasinjánt nem választotta meg miniszterelnökké a parlament a rendkívüli ülésén. Az ellenzéki politikus jelöltségét a kormányfői tisztségre mindössze 45 képviselő támogatta, Pasinjánnak viszont megválasztásához 53 voksra lett volna szüksége a 105 tagú törvényhozásban. (MTI/EPA/Zurab Kurtsikidze)

Az április közepén miniszterelnökké választott Szerzs Szargszján volt államfő egy héten belüli távozását tüntetésekkel kikényszerítő Nikol Pasinján emellett úgy fogalmazott, hogy egyedül a kormánypárt „temetéséről” folytatott tárgyalásokon hajlandó részt venni. Szerdára pedig általános sztrájkot jelentett be Örményországban. Felszólította továbbá követőit, hogy indítsanak az egész országra kiterjedő polgári engedetlenségi mozgalmat. Mint mondta, aktivistái akadályozni fogják a közlekedést az utakon és reptereken is.

Az örmény alkotmány szerint amennyiben az első szavazás az új miniszterelnök személyének kiválasztására kudarccal végződött, másodikat kell tartani egy héten belül. Ha ez utóbbin sem sikerülne a kellő szavazatszámot megszereznie a jelöltnek, a parlamentet fel kell oszlatni.

A mintegy kilencórás parlamenti ülés idején több mint harmincezren tüntettek Pasinján mellett a Jereván szívében található Köztársaság téren, örmény zászlókat lobogtatva és a „Nikolt kormányfőnek” jelszót skandálva. A törvényhozás épülete előtt a szavazást két nagy kivetítőn figyelemmel kísérő ellenzéki aktivisták a voksolás eredményének kihirdetésekor azt kiáltozták: „szégyen”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A barátok pozíciókba juttatása és a korrupció miatti közfelháborodás kiváltotta kormányellenes tüntetések nyomására április 23-án lemondott kormányfői tisztségéről a parlament által hat nappal korábban megválasztott 63 éves Szargszján, aki előzőleg tíz éven át (2008-2018) volt a 2,9 milliós kaukázusi volt szovjet köztársaság elnöke. Hivatalba lépésekor életbe lépett a kormányfő hatáskörét növelő módosított alkotmány, amelyet az ország gazdasági teljesítményével elégedetlen ellenzék úgy értékelt, hogy csak Szargszján hatalomban maradását szolgálja.

Folytatódnak a tüntetések

Szerdán diákok százai lepték el Jereván központi útjait „Nikolt kormányfőnek” feliratot tartalmazó táblákkal. Az 1in.am internetes portál hétfői tájékoztatása szerint az örmény főváros repülőterére vezető néhány úton hosszú sorok alakultak ki. A blokád miatt a Zvartnoc repülőtérre igyekvő embereknek az utolsó néhány száz métert is gyalog kell megtenniük. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülése szerint a légikikötő dolgozói közül mintegy kéttucatnyian csatlakoztak a tüntetőkhöz. A fővárosban szinte minden főútvonalat blokkoltak a tüntetők, sok üzlet bezárt. A tiltakozók számos metróállomást és kormányhivatalt is blokád alá vettek.

A rendőrség nagy erőket vezényelt a reptérhez. Hírügynökségi jelentések szerint a helyzet feszült, de a rendfenntartó erők teljes mértékben visszafogottan reagálnak.

Nikol Pasinján szerdán a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy sem ő, sem hívei nem adják fel a küzdelmet, folytatják sztrájkjukat és engedetlenségi mozgalmukat. Arra kérdésre, kész ismét jelöltetni magát a kormányfői tisztségre, azt felelte: „meggondolja és tárgyal a kérdésről”.

Varazdat Karpetján, a területi közigazgatási és fejlesztési miniszter helyettese a Facebookra kitett üzenetében azt írta, hogy az országban kialakult helyzet miatt feladja tisztségét. Mint írta, a jelenlegi helyzetben nem maradhat közömbös, ezért távozik. Az elmúlt nyolc hónapban igyekezett mindent megtenni az ország jobbítása érdekében, de ezt már nem teheti. „Le kell rombolni a hazugság erődítményeit” – tette hozzá.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »