Újabb szövetségesét veszítette el Tajvan

Diplomáciai kapcsolatot létesített Kínával kedden a Dominikai Köztársaság, megszakítva kapcsolatait a Peking által elszigetelni kívánt Tajvannal. Tajpej „mély megdöbbenését” fejezte ki a lépés miatt.

Kínai és dominikai vezetők közös közleményt írtak alá Pekingben, amelyben bejelentették a diplomáciai kapcsolatok felvételét. A Dominikai Köztársaság „megszakítja diplomáciai kapcsolatait Tajvannal, amely Kína elidegeníthetetlen része, és semmilyen hivatalos kapcsolatot vagy érintkezést nem tart fenn vele” – jelentette ki Miguel Vargas dominikai külügyminiszter Vang Ji kínai államtanácsos társaságában.

A keddi döntés a legújabb kellemetlen fordulat Tajvan számára a Karib-tenger és Latin-Amerika térségében. Panama tavaly szakította meg régóta fennálló kapcsolatait Tajpejjel és létesített a Tajvant saját területének tekintő Kínával diplomáciai kapcsolatot. A sziget függetlenségét mindössze 19 fejlődő ország ismerte el.

A Dominikai Köztársaság több millió dollár értékű adományt kapott Tajvantól fejlesztési programokra, de 2000-es évek közepén a kormány megkezdte a kereskedelmi és politikai kapcsolatok kiépítését Kínával is.

Caj Jing-ven tajvani elnök újságírók előtt a Kína és Tajvan közötti kapcsolathoz való „barátságtalan és romboló megközelítésnek” nevezte a kínai lépést. A bejelentést egy nappal azután tették, hogy Caj asszony találkozott Tajpejben Tajvan egyik szövetségese, Haiti külügyminiszterével.

Peking növekvő nyomást kíván Cajra gyakorolni. Az elnök pártja, a függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt (DPP) stabil kapcsolatokat akar Kínával tartani, de elutasítja az „egy Kína elvét”.

Egyes, az AP amerikai hírügynökség által idézett szakértők úgy vélik: Hszi Csin-ping kínai elnök – aki az elmúlt évtizedek egyik legbefolyásosabb vezetője – eltökéltnek látszik, hogy hivatali ideje alatt Peking ellenőrzése alá vonja Tajvant, amivel Mao Ce-tung néhai pártfőtitkár mellett kaphatna helyet a történelemkönyvekben.

A sziget 23 milliós népessége határozottan fenn szeretné tartani a de facto függetlenséget, de Hszi korábban figyelmeztetett egy tajvani küldöttet, hogy az egyesítés kérdését nem lehet véglegesen elhalasztani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/AFP

Friss hírek