Szaúd-Arábia keményebb fellépést szorgalmaz Iránnal szemben

Az iráni atomalku szigorítását követelte Ádel al-Dzsubeir szaúd-arábiai külügyminiszter vasárnap, és tovább szankciókat szorgalmazott térségbeli riválisával, Teheránnal szemben.

“Szaúd-Arábia támogatja az iráni nukleáris megállapodás javítását célzó erőfeszítéseket, és úgy gondoljuk, hogy teljesen meg kellene tiltani az urándúsítást” – szögezte le Mike Pompeo új amerikai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a szaúdi diplomácia vezetője. “Emellett úgy gondoljuk, hogy gyakoribbá kellene tenni az ellenőrzéseket” – fűzte hozzá.

Dzsubeir azt javasolta: vessenek ki további szankciókat Iránra, mert ballisztikus rakétaprogramjával sérti a vonatkozó nemzetközi döntéseket, illetve támogatja a terrorizmust, és beavatkozik a térségbeli országok belügyeibe.

“Irán a teljes térséget destabilizálja” – hangsúlyozta Pompeo is. “Milíciákat és terrorcsoportokat támogat. Fegyvereket szállít a jemeni húszi lázadóknak. Bassár el-Aszad szíriai elnök gyilkos rezsimjét is támogatja” – érvelt. Az amerikai külügyminiszter egyúttal egységre szólított fel a Perzsa-öböl térségében a katari diplomáciai viszályra utalva.

Pompeo a hétvégén szaúdi és izraeli tisztségviselőkkel találkozik, hogy tájékoztassa őket Donald Trump amerikai elnök atomalkut illető elképzeléseiről. A külügyminiszter szerint Trump még nem hozta meg a végleges döntést a megállapodás felmondásáról.

Rijád, 2018. április 29. A Szaúdi Sajtóügynökség (SPA) által közreadott képen Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter (j) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tárgyal Rijádban 2018. április 28-án. Pompeo közel-keleti körútja elsõ állomására érkezett Szaúd-Arábiába. (MTI/AP/Szaúdi Sajtóügynökség)

Rijád, 2018. április 29.
A Szaúdi Sajtóügynökség (SPA) által közreadott képen Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter (j) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tárgyal Rijádban 2018. április 28-án. Pompeo közel-keleti körútja első állomására érkezett Szaúd-Arábiába. (MTI/AP/Szaúdi Sajtóügynökség)

Az amerikai elnök többször bírálta az atomalkut, amelyet az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország kötött Iránnal 2015 nyarán. Ebben az iszlám köztársaság kötelezettséget vállalt atomprogramjának korlátok közé szorítására, cserébe a vele szemben alkalmazott, kiterjedt szankciók feloldásáért.

Trump május 12-én dönt arról, hogy felmondja-e az egyezményt, és újabb büntetőintézkedéseket léptet-e életbe Iránnal szemben. Az elnök kételkedik benne, hogy Teherán eleget tesz kötelezettségeinek, holott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értékelése szerint Irán betartja a megállapodást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »