Az USA felmondaná katonai kiképző programját Szlovéniában

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy lezárja hosszú ideje tartó katonai együttműködési programját Szlovéniával, mert Ljubljana túlzottan oroszbarát politikát folytat – közölték a szlovén lapok vasárnap a POP TV tudósítására hivatkozva.
Az Egyesült Államok hivatalosan azzal indokolta a Szlovéniára 25 évvel ezelőtt kiterjesztett Nemzetközi Katonai Oktatás és Kiképzés (IMET) nevű program befejezését, hogy az ország gazdasága már elég fejlett. Nem hivatalosan azonban Washington világossá tette, hogy a program meghosszabbítható lenne, ha „Szlovénia bebizonyítaná, hogy az amerikai rendszerben kiképzett katonákat a Nyugat ellen irányuló orosz veszély elhárítása érdekében vetnék be” – közölte a POP TV


A POP TV úgy tudja, hogy a szlovén védelmi minisztérium már megkapta az értesítést a program befejezéséről, de nem csinál nagy ügyet belőle.

A ljubljanai amerikai nagykövetség a televízióhoz eljuttatott nyilatkozatában rámutatott, hogy még nem döntöttek a végleges költségvetésről. Az IMET támogatását több tényező befolyásolja, ilyen a fogadó ország fejlettségi szintje és gazdasági növekedése.

Szlovénia jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Egyike azon kevés EU-tagállamnak, amely Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt nem utasított ki orosz diplomatát az országból.

A szlovén kormány a héten elfogadta azt a tervet, amely szerint az ország 2023-ra évente a bruttó hazai termék (GDP) 1,11 százalékát költi védelmi célú kiadásokra.

Szlovénia 2004-ben lépett be a NATO-ba. A kormány évente a GDP kevesebb mint 1 százalékát fordította eddig a hadseregre. A NATO elvárásai szerint a védelmi célú kiadásoknak el kellene érniük a GDP 2 százalékát.

Az Egyesült Államok az IMET keretében 17 millió dollárt költött szlovén csapatok, ezen belül is 1160 tiszt kiképzésére. Az IMET hivatalos honlapján olvasható tájékoztatás szerint arról, hogy mely országok vehetnek részt a programban, az amerikai külügyminiszter dönt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »