Washington az iráni szankciók megsértése miatt bünteti a ZTE-t

A washingtoni kereskedelmi minisztérium hét évre eltiltotta az amerikai cégeket alkatrészek szállításától a kínai ZTE Corp mobil távközlési berendezésgyártó vállalatnak, mivel az megsértette az Irán ellen elrendelt amerikai szankciókat – tájékoztatták hétfőn amerikai illetékesek a Reuters hírügynökséget.

A ZTE bűnösnek vallotta magát tavaly egy texasi szövetségi bíróság előtt az Irán ellen elrendelt amerikai szankciók megsértésében azzal, hogy amerikai technológiát és termékeket adott el Iránnak. Az amerikai szövetségi nyomozó hatóságok öt évig tartó vizsgálat során kiderítették, hogy a ZTE az amerikai embargót megszegve amerikai cégektől vásárolt alkatrészeket szerelt be saját készülékeibe és úgy értékesítette azokat Iránnak. A szóban forgó készülékek mintegy 25-30 százalékban tartalmaztak amerikai alkatrészeket.

A ZTE a büntetésként rá kivetett 890 millió dolláros bírságot kifizette. A bíróság feltételesen további 300 millió dollár bírság megfizetésére is kötelezte a kínai vállalatot. A vádhatóságokkal 2017-ben kötött megállapodás értelmében az amerikai kormány nem zárja ki az Egyesült Államok piacáról a kínai céget.

Az ügyben létrejött megállapodás értelmében a sencseni székhelyű kínai technológiai vállalat elbocsátja négy vezető munkatársát, további 35 alkalmazottat pedig a bónusz csökkentését is magában foglaló fegyelmivel büntet meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »