A terrorizmus újabb hulláma Egyiptomban

Nyolc egyiptomi katona és 14 fegyveres lázadó veszítette életét a Sínai-félsziget középső részén szombaton, amikor a robbanóövekkel és kézigránátokkal felfegyverkezett szélsőségesek megtámadtak egy katonai ellenőrző pontot – közölte a hadsereg.

Ez volt a legnagyobb támadás a biztonsági erők ellen Egyiptomban, mióta Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnököt a múlt hónapban újraválasztották, aki beiktatási beszédében azt ígérte, hogy országa stabilitásáért és biztonságáért fog munkálkodni.

A terrorcselekmény néhány órával azután történt, hogy a hatóságok meghosszabbították az egy éve bevezetett rendkívüli állapotot.

Alexandria, 2018. március 24. Egy felrobbantott jármû maradványait locsolják vízzel a tûzoltók az egyiptomi Alexandriában, ahol pokolgépes merényletet követtek el a biztonsági erõk egyik jármûve ellen. (MTI/EPA)

Alexandria, 2018. március 24.
Egy felrobbantott jármû maradványait locsolják vízzel a tûzoltók az egyiptomi Alexandriában, ahol pokolgépes merényletet követtek el a biztonsági erõk egyik jármûve ellen. (MTI/EPA)

A militánsok szombaton hajnaltájban hajtották végre az ellenőrző pont elleni támadást – olvasható a hadsereg közleményében. Négyen közülük működésbe hozták robbanóöveiket, 8 katonát megölve, és 15-öt megsebesítve. A katonák az összes támadóval végeztek.

Egyiptom egy iszlamista lázadás ellen küzd a Sínai-félsziget északi részén, mióta Szíszi 2013-ban széles körű tiltakozó tömegmozgalom nyomán puccsal eltávolította a Muzulmán Testvériséghez tartozó Mohamed Murszi elnököt.

Szíszi novemberben parancsot adott a hadseregnek, hogy három hónapon belül számoljon le a Sínai-félszigeten harcoló militánsokkal, miután több mint 300 ember életét veszítette egy mecset elleni támadásban, ami a legsúlyosabb ilyen jellegű terrorcselekmény volt az arab világ legnépesebb országában.

A hadsereg februárban offenzívát indított a lázadók ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »