A szíriai légicsapás margójára – a világ vegyes reakciója

A múlt éjjel amerikai – brit és francia kooperációban lezajlott szíriai légicsapás híre megosztotta a világ vezető hatalmait. A támadás Trump reakciója volt  a szír légierő által, Damaszkusz egyik külvárosában április 7-én a civil lakosságot ért kegyetlen vegyifegyver csapásra.

Az eset az ENSZ BT jóváhagyása nélkül történt, António Guterres főtitkár a rendkívüli kényes körülmények közepette önmérsékletre intette az ENSZ tagállamait, továbbá felszólította őket, hogy ragaszkodjanak a nemzetközi jog tiszteletben tartásához.

António Guterres hangsúlyozta: elejét kell venni a helyzet eszkalálódásának és a szíriai nép további szenvedésének.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a fő felelőse a béke és a biztonság fenntartásának, és arra kérte a testület tagjait, hogy legyenek egységesek, és vállalják ezt a felelősséget.

A BT a héten négyszer is ülésezett Szíria ügyében, de a tanácskozások mindannyiszor eredménytelenül zárultak, nem sikerült határozatot elfogadni. A viták során egyértelmű törésvonalak mutatkoztak az Egyesült Államok és Oroszország között a szíriai polgárháborús helyzettel és az egy hete a Bassár el-Aszad elnök kormányerői által Dúmában, vélhetően vegyi fegyverrel végrehajtott támadással kapcsolatban. A vitával kapcsolatban António Guterres pénteken úgy fogalmazott: visszatért a hidegháború.
Az ENSZ-főtitkár förtelmesnek nevezte a vegyi fegyverek bevetését, és borzalmasnak az általuk okozott szenvedést. Újfent mély csalódottságának adott hangot, hogy a Biztonsági Tanácsnak nem sikerült megszavaznia egy különleges mechanizmust a hatékony felelősségre vonásra vegyi fegyverek bevetése esetén.

A nemzetközi hírügynökségek beszámolói szerint Izrael jogosnak tartja a szíriai rezsimet célzó múlt éjjeli amerikai – brit és francia rakétatámadásokat, annak gyilkos akciói miatt. Joáv Galant építésügyi miniszter, aki tagja az izraeli biztonsági kabinetnek, a Twitteren azt írta: a Szíria elleni támadás “fontos üzenet a Szíria, Irán és a Hezbollah (libanoni síita szervezet) alkotta gonosz szövetségnek”.

Törökország nevében annak külügyminisztériuma reagált az eseményekre, amelyeket helyénvalónak minősített. A tárca hangsúlyozta, hogy Ankara megelégedettséggel fogadja a nyugati országok fellépését.
Mint írták: erős a gyanú, hogy a múlt szombati dúmai támadás mögött a szíriai rezsim áll. A mostani beavatkozás “az egész emberiség lelkiismeretének a tolmácsa” – fogalmaztak.
A dúmai támadáshoz hasonló esetek megismétlődésének elkerülése érdekében a nemzetközi közösség, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsát, nem hagyhatja büntetlenül ezeket az emberiesség elleni és háborús bűntetteket – nyomatékosította a török külügyi tárca.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szombaton szintén írásos nyilatkozatban reagált az Egyesült Államok és szövetségesei közbelépésére. A “kegyetlen” dúmai vegyi támadás felelőseinek “meg kell fizetniük” tettükért – írta. Kalin ugyanakkor rámutatott: “a vegyi fegyverek jelentette fenyegetés nem változtat azon a tényen, hogy Szíriában emberek százezreivel hagyományos fegyverek végeztek.” Kiemelte: a vegyi fegyverek megsemmisítése önmagában nem hoz stabilitást a régióba. A szíriai “mészárlások” megelőzésének a záloga a konfliktus politikai rendezésének mihamarabbi biztosítása – szögezte le.
Mahir Ünal, a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője szombaton a CNN Türk török hírtelevíziónak adott interjújában közölte, hogy Ankara előzetesen értesült az amerikai vezetésű koalíció várható szíriai légicsapásairól.
Törökország a mérsékelt arab ellenzéket támogatja a nyolcadik éve tartó szíriai polgárháborúban.

A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott kép a szíriai légvédelmi rendszer által kilõtt rakéták egyikérõl Damaszkusz felett 2018. április 14-én (MTI/EPA/SANA)

A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott kép a szíriai légvédelmi rendszer által kilõtt rakéták egyikérõl Damaszkusz felett 2018. április 14-én (MTI/EPA/SANA)

Lengyelország azonban óva int az olyan lépésektől, amelyek a szíriai helyzet további eszkalálódásához vezetnének – áll a lengyel külügyi tárca szombaton kiadott, a szíriai légicsapásokra vonatkozó közleményében. Hangsúlyozza egyúttal, hogy az utóbbi fejleményeket (a szombatra virradóra végrehajtott légicsapásokat) a szíriai civil lakosság elleni vegyifegyver-támadásokkal összefüggésben értelmezik, “annak következményeként, hogy a tettesek eddig büntetlenek voltak”.
A nemzetközi közösségnek meg kell akadályoznia a vegyifegyver-támadások megismétlődését – hangsúlyozza a közlemény, megállapítva, hogy a megfelelő reakció hiánya biztatást jelent a nemzetközi jog által tiltott fegyver alkalmazására.
Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkár a lengyel közszolgálati rádiónak elmondta: Lengyelország katonailag nem vett részt a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei elleni légicsapásokban, viszont Varsót az akció nem érte váratlanul. “Nem vettünk részt a döntéshozatalban, de (a szövetségesek) konzultáltak velünk” – közölte.
Szczerski kilátásba helyezte: az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként Lengyelország továbbá is amellett fog kiállni, hogy elfogadják “a vegyifegyver-használat megengedhetetlenségét hangsúlyozó” álláspontot.

Paolo Gentiloni, az olasz ügyvivő kormányfő indokoltnak nevezte a katonai műveletet, hangsúlyozva, hogy “annak, ami történt, korlátozottnak kell maradnia (…) nem ez az ideje a helyzet súlyosbításának”. “Ez a vegyi fegyverek betiltásának az ideje” – tette hozzá az olasz ügyvivő kormányfő.
Kijelentette, hogy Olaszország nem vállalt aktív szerepet a beavatkozásban, de logisztikai támaszt nyújtott a szövetségeseknek, elsősorban az Egyesült Államoknak. Hangsúlyozta, hogy olaszországi támaszpontokról azonban nem indult közvetlen támadás Szíria területére.
Megjegyezte, hogy Olaszország a szíriai konfliktus kezdete óta a párbeszédet szorgalmazza az erő alkalmazása helyett. Paolo Gentiloni szerint nincs túl késő a szíriai válsághelyzet megoldására.
Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője közösségi oldalán “borzalmas tévedésnek” nevezte a szíriai légicsapásokat. Azt írta, Olaszország ne vállaljon bűnrészességet a katonai műveletekben. Matteo Salvini korábbi bejegyzése szerint, ha ő lesz Olaszország miniszterelnöke, a Moszkva és a NATO közötti közeledésért fog tenni.

A Dzsais al-Iszlam dúmai lázadócsoport bohózatnak nevezte a múlt éjjel történteket, mivel nem látják kétségét annak, hogy Bassár el-Aszad elnök továbbra is hatalmon marad. Sokáig a Dzsais al-Iszlam tartotta ellenőrzése alatt a kelet-gútai Dúmát, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők vegyifegyver-támadást hajtottak végre egy héttel ezelőtt.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a vegyi fegyverek használata semmilyen körülmények között sem elfogadható, a nemzetközi közösség felelőssége azonosítani és felelősségre vonni minden ilyen támadás elkövetőit – jelentette ki Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke szombati nyilatkozatában.

Tartós, minden érintett által tiszteletben tartott tűzszünetre van szükség Szíriában, amely elősegíti a tárgyalásos, az egész országnak békét hozó megoldást az ENSZ égisze alatt zajló genfi folyamaton keresztül – tette hozzá a bizottság elnöke.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter üzenetében aláhúzta: a közösen végrehajtott amerikai, francia és brit légicsapások világossá teszik, hogy Oroszország és Irán nem folytathatja tragédiába torkolló akcióit, anélkül semmiképpen sem, hogy megfizetné az árát. Az Európai Unió az igazságosság oldalán áll szövetségeseivel együtt – tette hozzá.
Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke üzenetében szintén elfogadhatatlannak nevezte a vegyi fegyverek használatát, és kijelentette: Európának nagyobb szerepet kell vállalnia a béke megőrzésében és a humanitárius válságok súlyosbodásának megakadályozásában. Hozzátette, az EP hétfőn, strasbourgi plenáris ülésén vitát tart a szíriai helyzetről.

Kína szerint a nemzetközi jog alapvető normáinak megszegését jelentik az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia által szombatra virradóra szíriai célpontok ellen végrehajtott légicsapások. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként a kelet-ázsiai ország külügyminisztériumának szóvivője, Hua Csun-jing sürgette a visszatérést a szíriai polgárháború tárgyalásos rendezéséhez. Álláspontjuk szerint a konfliktust csak politikai úton lehet rendezni. Az állítólagos dúmai vegyifegyver-támadással kapcsolatban, amelyet a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők követtek el, teljes körű, méltányos és elfogulatlan vizsgálatot sürgettek. Hua emlékeztetett arra, hogy Kína mindig is ellenezte a katonai erő alkalmazását a nemzetközi kapcsolatokban. Hozzátette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésével zajló bármilyen katonai beavatkozás az a nemzetközi jog elveinek és alapnormáinak megsértését jelenti.

A cseh külügy- és védelmi minisztérium helyeselte a Szíria elleni légitámadást, amelyet Andrej Babis, ügyvezető kormányfő elkerülhetetlennek minősített. “Az első információk alapján pontosan hajtották végre, és olyan berendezéseket érintett, amelyek a vegyi fegyverek gyártására vagy tárolására szolgálnak” – állapította meg a Twitteren.Milos Zeman államfő szóvivője viszont bírálta a történteket, mert szerinte a katonai megoldásnak az utolsónak kellene lennie a lehetséges megoldások sorában.

“A Nyugat támadása üzenet mindenkinek, aki a jövőben továbbra is használni akar vegyi fegyvereket Szíriában – állapította meg nyilatkozatában a cseh külügyminisztérium. “Az Európai Unióval és a többi szövetségessel együtt felszólítjuk a konfliktusban résztvevő összes felet, hogy járuljon hozzá a feszültség csökkentéséhez, újítsák fel a béketárgyalásokat a politikai megoldás érdekében” – olvasható a dokumentumban.

Angela Merkel kancellár szombati berlini nyilatkozatában szükségesnek és arányosnak nevezte az éjjel végrehajtott katonai akciót. Mint fogalmazott, azért volt szükség a katonai fellépésre, hogy “megőrizzük a vegyi fegyverek nemzetközi tilalmáról szóló egyezmény hatékonyságát és a szíriai rezsimet intsük annak további megszegésétől”.
Merkel szerint a légicsapást végrehajtó koalíció az általa viselt felelősséggel összhangban cselekedett. Kiemelte: “Száz évvel az első világháború után mindannyiunknak szembe kell szállnia a vegyifegyver-tilalmi egyezmény eróziójával”, és Németország határozottan támogat minden erre irányuló diplomáciai lépést.

“Oroszország a leghatározottabban elítéli a támadást Szíria ellen, ahol orosz katonák segítik a törvényes kormányt a terrorizmus elleni harcban” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Moszkvában.
Az orosz vezető agresszióval, a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat, akárcsak azzal, hogy és a “terroristák” kezére játszanak.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül, az ENSZ Alapokmányát, valamint a nemzetközi jog normáit megsértve agressziót követtek el egy szuverén állam ellen, amely a terrorizmus elleni küzdelem első vonalában található” – idézte a Kreml sajtszolgálata az elnököt.
Putyin úgy fogalmazott, hogy a katonai csapás indoklásakor, csakúgy, mint egy évvel ezelőtt a sajráti repülőtér elleni támadáskor, az Egyesült Államok ürügyként használt egy, a polgári lakosság ellen elkövetett vegyifegyver-támadást, amely szerinte megrendezett volt. Hangsúlyozta, hogy az orosz katonai szakértők “a vélt incidens helyszínén” nem találták nyomát mérgező anyagnak, és hogy “egyetlen helyi lakos sem erősítette meg a vegyi támadás tényét”.
Az orosz elnök kitért arra, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a helyzet tisztázására a helyszínre küldte szakértőit, de a katonai akciót végrehajtó országok nem várták meg a vizsgálat eredményét.
“A Szíria körüli helyzet jelenlegi eszkalációja romboló hatást gyakorol a nemzetközi kapcsolatok egész rendszerére. A történelem mindent a helyére tesz, és már eddig is Washingtonra helyezte a felelősséget a Jugoszláviával, Irakkal és Líbiával való véres leszámolás miatt” – hangoztatta az orosz államfő. A Rosszija 24 hírtelevízió közlése szerint Moszkva összehívta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének rendkívüli tanácskozását is. A védelmi blokknak Oroszország mellett Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, és Tádzsikisztán a tagja.

A román vezetők pártállástól függetlenül egybehangzóan elfogadhatatlannak nevezték a vegyi fegyverek használatát, és szolidaritásukat fejezték ki az ország stratégiai szövetségeseivel szombaton, miután az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy Britannia a szíriai rezsim állásai ellen intézett légitámadást.

Bassár el-Aszad szíriai elnök eltökéltebbnek mondta magát szombaton a “terroristák” elleni harcban, mint valaha, reagálva a szíriai vegyifegyver-létesítmények elleni hajnali amerikai-brit-francia légicsapásokra.

“Ez az agresszió csak megerősíti Szíria eltökéltségét a terrorizmus elleni harcra és a terrorizmus megsemmisítésére az ország minden pontján” – jelentette ki az elnök iráni hivatali kollégájával, Haszan Róhánival folytatott telefonbeszélgetésében, amelyről a szíriai elnöki hivatal számolt be. Aszad hozzátette: a támadás a nyugati hatalmak azon kudarcát tükrözi, hogy nem voltak képesek megvalósítani céljaikat Szíriában a lázadók támogatása révén.
“Akkor támadtak a terroristákat támogató gyarmatosító hatalmak, amikor rájöttek, hogy elvesztették hitelüket állampolgáraik és az egész világ előtt” – tette hozzá.
Róháni pedig azt mondta Aszadnak: Irán továbbra is kiáll Szíria mellett, és ő is kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a nyugati támadás nem gyengíti a szíriai nép elhatározottságát a terrorizmus elleni küzdelemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Nyomás alatt a DE30 a gyenge IFO adatok miatt

Vegyes mozgásokkal indult a hét a német tőzsdén, az index próbálja megvédeni a múlt hét végén beállított idei mélypontot, ezt azonban nem segítik a friss IFO hangulatindex adatok, melyek a vártnál gyengébben alakultak, és a számok megerősítik annak lehetőségét, hogy Németországra erős recesszió vár.

Read More »